Home » Broj stanovnika Gaze zatočenih u Izraelskim zatvorima skočio za 150% u mjesec dana; Svjedok: Vojnici zlostavljali zatočenike u vojnom objektu
Svijet

Broj stanovnika Gaze zatočenih u Izraelskim zatvorima skočio za 150% u mjesec dana; Svjedok: Vojnici zlostavljali zatočenike u vojnom objektu

Zatočenici u vojnoj bazi Sde Teiman/HAARETZ

Trenutačno se u izraelskim zatvorima nalazi najmanje 661 stanovnik Pojasa Gaze – što je povećanje od 150 posto u odnosu na 260 koliko ih je bilo zatočeno prošlog mjeseca.

Trenutačna brojka ne uključuje stanovnike Gaze koji se drže u pritvoru u vojnoj bazi Sde Teiman. Zatvorenici u Sde Teimanu tamo se drže dok vojska ne odluči gdje će ih zatvoriti u Izraelu ili ih vratiti u Pojas Gaze.

Broj zatočenika koji se nalaze u Sde Teimanu nije poznat javnosti. Izvor za Haaretz rekao je da su izloženi nasilju i kažnjavanju koje vojnici provode po vlastitoj volji. Ove radnje uključuju premlaćivanje i vezivanje zatočenika lisicama za ogradu ili rukama iznad glave.
Većina zatvorenika iz Gaze prebačenih u izraelske zatvore nalazi se u zatvoru Ktzi'ot, prema brojkama koje je izraelska zatvorska služba poslala HaMoked centru za obranu pojedinca.

Zatočenici su u početku bili držani u Sde Teimanu, dok su zatočenice bile držane u Anatotu. Neki od zatočenika u pritvorskim centrima i zatvorima zarobljeni su u Izraelu  7. oktobra, a drugi su zatočeni tokom rata u Gazi i dovedeni u Izrael.

Vojnici koji služe u Sde Teimanu kažnjavaju Palestince ako se miču ili govore, prema izvoru. Kazne uključuju držanje pritvorenika s rukama vezanim lisicama iznad glave, vezivanje ruku za ogradu, zatezanje lisica ili stavljanje lisicama na ruke iza leđa.

Zatočenici se stalno drže zavezanih očiju i plastičnim vezicama. Spavaju na tankim madracima, sličnim prostirkama za jogu, s grubim vunenim pokrivačima – i nemaju zamjensku odjeću.

Izvor je dodao da je jedan vojnik pretukao Palestinca koji je pokušao proviriti ispod poveza. Kaže da opća klima u objektima dopušta zlostavljanje pritvorenika.

Svjedočanstva Palestinaca i izvora koji su bili izloženi zbivanjima u ustanovi govore da su ozljede nekih zatvorenika inficirane; neke od rana nastale su tokom rata, ali druge su nastale u zatočeništvu. Većina zavijenih zatočenika poslana je natrag u ono što vojnici zovu “kavezi” – mjesto gdje se deseci drže i gdje spavaju – i nisu hospitalizirani u vojnoj klinici u bazi.

Haaretz je početkom rata izvijestio da su neki stanovnici Gaze umrli dok su bili zatočeni u Sde Teimanu. Vojska odbija priopćiti točan broj mrtvih, no potvrdila je da je bilo smrtnih slučajeva.

Haaretzu nisu poznate okolnosti tih smrti. Tijela preminulih zatočenika u Sde Teimanu – kao i tijela dvojice radnika iz Gaze u zatvorima Anatot i Ofer koji su umrli u pritvoru na početku rata – nisu poslana na obdukciju ili forenzičku istragu.
Nasuprot tome, smrt zatvorenika koji su umrli dok su bili pod ovlastima Izraelske zatvorske službe mora se istražiti po zakonu, a tijela poslati na Institut za sudsku medicinu.

Glasnogovornik IDF-a nije odgovorio na pitanje Haaretza je li Odjel kriminalističke vojne policije otvorio istrage o slučajevima smrti u zatočeništvu u vojnim bazama.

Izrael je u posljednja dvije sedmice pustio neke zatvorenike u Gazu iz Sde Teimana, a da ih nije doveo pred suca. Oslobođeni zatočenici svjedočili su o nasilju, nedostatku hrane i ozbiljnom medicinskom zanemarivanju. Neki su rekli da su vidjeli mrtve ljude u zatočeničkom objektu.