Home » Izraelski doseljenici napadaju sela na Zapadnoj obali, paleći palestinske domove
Svijet

Izraelski doseljenici napadaju sela na Zapadnoj obali, paleći palestinske domove

Pogled na oštećene kuće i zapaljena vozila nakon napada židovskih doseljenika na grad Mughir u blizini Ramallaha, Zapadna obala, 12. aprila 2024. [Issam Rimawi – Anadolu Agency]

Židovski doseljenici napali su i opustošili palestinska sela na okupiranoj Zapadnoj obali u protekla dva dana, nakon prijavljenog nestanka i smrti izraelskog tinejdžera.

U petak navečer, izraelske snage pokrenule su potragu za 14-godišnjim Benjaminom Achimeirom – koji je prijavljen kao nestao – dok su ilegalni židovski doseljenici ušli i opustošili selo Al-Mughayyir na Zapadnoj obali, sjeveroistočno od Ramallaha.

Snage sigurnosti zatim su navodno otkrile Achimeirovo tijelo u blizini sela u subotu, a izraelske vlasti tvrde da je ubijen u terorističkom napadu.

Nakon tih izvješća, doseljenici su se zatim vratili u predgrađe Al-Mughayyira, spalivši dvije kuće i nekoliko automobila, dok su također opustošili obližnje selo Douma zapalivši tamo nekoliko domova, prema palestinskoj novinskoj agenciji WAFA .

Kao rezultat terorističkih napada doseljenika, palestinski zdravstveni dužnosnici izjavili su da je najmanje jedna osoba ubijena, a 25 ih je ozlijeđeno. Što se tiče ubijenog Palestinca, nije otkriveno niti identificirano jesu li ga ustrijelili doseljenici ili izraelske sigurnosne snage, iako su navodno oboje bili pomiješani i djelovali zajedno tokom napada.

Još jedna osoba koju su doseljenici brutalno pretukli bio je Shaul Golan, izraelski novinar i fotograf novinske kuće Yedioth Ahronoth .

U razgovoru za Ynetnews , Golan se prisjetio  “šetao selom i fotografirao kada sam vidio grupu maskiranih Židova kako izlaze iz obližnjeg maslinika, hodajući uokolo… kao da je njihov grad. Snimao sam kako su palili kuće”.

Dok se pokušavao sakriti ispod stola u jednoj od izgorjelih kuća, doseljenici su ga uočili i “nemilosrdno su me pretukli, slomili mi prst i uzeli torbu da spalim svu opremu za fotografiranje unutra. Zatim su mi tražili memorijsku karticu po džepovima kako bi bili sigurni da nemam nikakvu snimku onoga što su radili”.

Nakon što im je rekao da nije Palestinac nego Židov i Izraelac, posramili su ga jer je izvještavao o njihovim djelima i zločinima. Otkrio je da su neki od doseljenika “bili u uniformama IDF-a i držali oružje. Bilo ih je 20-30 koji su me tukli dok sam vikao u pomoć nadajući se da će me vojnici čuti. Ali oni su bili vojnici… Imali su mržnju u očima”.

Nakon terorističkih napada doseljenika, izraelski ministar obrane Yoav Gallant izjavio je na X: “Apeliram na javnost, neka sigurnosne snage brzo djeluju u lovu na teroriste. Činovi osvete otežat će našim vojnicima njihovu misiju. Zakon se ne smije uzeti u svoje ruke.”