Home » Izraelski dužnosnici zagovaraju masovno raseljavanje i rat protiv svih civila u Gazi
Svijet

Izraelski dužnosnici zagovaraju masovno raseljavanje i rat protiv svih civila u Gazi

Palestinci koji bježe od borbi u ratom razorenoj Gazi hodaju cestom Salaheddine u četvrti Zeitoun u južnom dijelu Pojasa Gaze 19. novembar 2023. (AFP)

Međunarodna zajednica trebala bi promovirati “dobrovoljno preseljenje” Palestinaca u Gazu na mjesta diljem svijeta, rekla  je u nedjelju  ministarka obavještajne službe Izraela, Gila Gamliel.

članku za izraelski dnevnik, The Jerusalem Post, Gamliel tvrdi da bi jedina “opcija” nakon rata u Gazi bila “promicanje dobrovoljnog preseljenja Palestinaca u Gazu, iz humanitarnih razloga, izvan Pojasa”.

“Umjesto usmjeravanja novca za ponovnu izgradnju Gaze ili propaloj UNRWA (agenciji Ujedinjenih naroda za palestinske izbjeglice), međunarodna zajednica može pomoći u troškovima preseljenja, pomažući ljudima u Gazi da izgrade nove živote u svojim novim zemljama domaćinima,” kazala je Gamliel .

“Gaza se dugo smatrala problemom bez odgovora”, piše Gamliel. “Moramo isprobati nešto novo i pozivamo međunarodnu zajednicu da nam pomogne da to postane stvarnost.

“To bi moglo biti rješenje za sve strane: pobjeda za one civile u Gazi koji traže bolji život i pobjeda za Izrael nakon ove razorne tragedije”, dodala je.

Razni izraelski dužnosnici i istaknute osobe govorile su o ideji oslobađanja Gaze od tamošnjih 2,3 milijuna Palestinaca, izazivajući egipatskog predsjednika Abdela Fataha el-Sisija i jordanskog kralja Abdullaha II da upozore na takve planove.

Takvi bi planovi doveli do etničkog čišćenja okupiranog teritorija, smatraju stručnjaci UN-a .

Prošlog mjeseca izraelski dnevnik Calcalist izvijestio je o jednom prijedlogu koji je sastavilo Gamlielino ministarstvo, gdje je ona preporučila kabinetu premještanje stanovnika Gaze na Sinaj u Egiptu nakon rata.

Dokument koji je vidio Calcalist navodno uključuje logo ministarstva obavještajne službe i proslijeđen je ministarstvima na konzultacije.

Gamlielovo izvješće kaže da je najbolji mogući ishod nakon izraelskog rata “koji će polučiti pozitivne i dugoročne strateške rezultate” prebacivanje Palestinaca iz Gaze na Sinajski poluotok.

Selidba bi bila u tri faze. Uspostava šatorskih gradova na Sinaju jugozapadno od Pojasa Gaze, uspostavljanje tzv. humanitarnog koridora kroz koji bi Palestinci mogli bježati, zatim izgradnja gradova na sjevernom Sinaju.

Konačno, Izrael bi tada uspostavio ničiju zemlju nekoliko kilometara duboko unutar egipatskog teritorija kako bi osigurao da se Palestinci ne bi mogli vratiti.

List, koji je bio naširoko osuđen, također poziva na suradnju između Izraela, arapskih i europskih zemalja kako bi također prihvatili raseljene Palestince.

‘Izrael se bori protiv cijele Gaze’

Odvojeno, savjetnik izraelske vlade, umirovljeni general bojnik Giora Eiland, pišući za izraelski dnevnik Yedioth Ahronot , usporedio je Gazu i njezine stanovnike s “nacističkom Njemačkom”.

U članku objavljenom u nedjelju, Eiland, koji je posebni savjetnik ministra obrane zemlje Yoava Galanta, rekao je da bi se Izrael trebao boriti protiv međunarodnog narativa koji nastoji napraviti razliku između Hamasa i palestinskih civila u Gazi.

“Ispravniji narativ”, rekao je Eiland, je da se “Izrael ne bori protiv terorističke organizacije nego protiv države Gaze.

“Državu Gazu doista vodi Hamas, a ova je organizacija uspjela mobilizirati sve resurse svoje države, potporu većine svojih stanovnika i apsolutnu lojalnost civilne administracije oko Sinwarovog vodstva, dok je u potpunosti podržavala njegovu ideologiju, ” dodao je Eiland.

“U tom smislu, Gaza je vrlo slična nacističkoj Njemačkoj”, rekao je dodajući kako “Izrael stoga ne smije drugoj strani pružiti bilo kakvu sposobnost koja joj produljuje dah.”

Bivši general je tvrdio da je obustava opskrbe gorivom i hranom bila neophodna kako bi se osigurala potpuna kapitulacija Gaze.

“Način da dobijemo rat brže i po nižoj cijeni za nas zahtijeva kolaps sustava na drugoj strani, a ne samo ubijanje više Hamasovih boraca”, rekao je Eiland.

Izrael bi se trebao oduprijeti međunarodnom pritisku koji upozorava na nadolazeću humanitarnu katastrofu u Gazi, rekao je umirovljeni general.

“Ne smijemo bježati od ovoga, sa svim poteškoćama koje to uključuje. Uostalom, teške epidemije na jugu Pojasa Gaze približit će pobjedu i smanjiti žrtve među vojnicima IDF-a”, dodao je.

“Vjerujemo da je humanitarni pritisak također legitimno sredstvo” za vođenje ratovanja, rekao je Eiland, dodajući da rat nije bio samo protiv Hamasa, već i “svih ‘civilnih’ dužnosnika, uključujući ravnatelje bolnica i škola, kao i cijelu Gazu populacija.”

Izvor