Home » Nakon zapljene broda, Jemenci se ne boje izraelske reakcije
Svijet

Nakon zapljene broda, Jemenci se ne boje izraelske reakcije

Libanonska televizijska mreža al-Mayadeen na arapskom jeziku izvijestila je u nedjelju da su jemenske pomorske snage “uspjele da zadrže izraelski brod u dubinama Crvenog mora”.

Uhapšene su desetine osoba koje su bile na brodu, navodi se u izvještaju. Brod je prevozio automobile iz Turske.

Novinska mreža navodi da su posada broda i oni na brodu trenutno pod istragom, a njihove nacionalnosti provjeravaju relevantne jemenske agencije.

Izraelski mediji potvrdili su vlasništvo režima nad zaplijenjenim brodom. Plovilo nosi ime ‘Leader Galaxy’. Mediji navode da su čitavu njegovu posadu zadržale jemenske pomorske snage na jugu Crvenog mora.

Prema jemenskim medijima, glasnogovornik pokreta Ansarullah Mohammed al-Bukhaiti rekao je u ponedjeljak: „Ne bojimo se cionističkog neprijatelja, ali ako odbijemo da podržimo Gazu, moramo se bojati kazne Svemogućeg Boga.“

Što se tiče nemilosrdne podrške jemenskih boraca palestinskom otporu, zvaničnik je napomenuo da postoje dvije opcije, ili će se agresija vojske izraelskog režima na Pojas Gaze završiti, ili će se rat preliti, jer „im ne dozvoljavamo da masakriraju našu braću u Gazi“.

Jemenska mornarica i snage obalne odbrane su izraelsko plovilo prebacile na obale luke Hudaydah u toj arapskoj zemlji.

Oružane snage Jemena izdale su saopštenje u vezi sa detaljima zapljene izraelskog broda u Crvenom moru, ističući da se svi brodovi koji pripadaju režimu, kao i oni koji su u vezi sa Tel Avivom smatraju legitimnim metama za Oružane snage Jemena zbog zločina koje Izrael čini nad Palestincima.