Home » Izraelski režim ubio nekoliko članova stranog tima za pomoć u Gazi
Svijet

Izraelski režim ubio nekoliko članova stranog tima za pomoć u Gazi

Pet osoba koje su radile za humanitarnu organizaciju, uključujući četiri stranca, ubijeno je u izraelskom zračnom napadu na njihovo vozilo u gradu Deir al-Balahu u centralnom Pojasu Gaze, saopštio je u ponedjeljak Vladin ured za medije u Gazi.

“Izrael je gađao strani tim koji se sastoji od britanskih, poljskih i australskih državljana i još jedne nacionalnosti koja još nije identificirana, uz Palestinca iz Gaze”, rekao je Ismail Thawabteh, direktor ureda, na konferenciji za novinare.

Izrael je u napadu na vozilo u gradu Deir al Balah u centralnoj Gazi ubio članove stranog tima za pomoć, nakon što su isporučili hranu u sjeverna područja Gaze. Pored Palestinaca, tim se sastoji od britanskih, poljskih i australijskih državljana, saopštile su lokalne vlasti.

Očevici su za Anadoliju rekli da je vozilo pripadalo Svjetskoj centralnoj kuhinji (WCK), humanitarnoj organizaciji sa sjedištem u SAD-u koju je osnovao slavni humanitarni kuhar Jose Andres.

Fotografije koje su se pojavile na palestinskim društvenim mrežama prikazuju pasoše stranaca koji su ubijeni u zračnom napadu, uključujući one iz Australije, Poljske i Ujedinjenog Kraljevstva, kao i tijela s WCK majicama.

Osnivač World Central Kitchen José Andrés potvrdio je za CNN pet smrtnih slučajeva.

“Danas je @WCKitchen izgubio nekoliko naših sestara i braće u zračnom napadu IDF-a u Gazi. Slomljena sam srca i tugujem za njihovim porodicama i prijateljima i cijelom našom WCK porodicom. Izraelska vlada treba da zaustavi ovo neselektivno ubijanje. Treba prestati s ograničavanjem humanitarne pomoći, prestati ubijati civile i humanitarne radnike i prestati koristiti hranu kao oružje.”, kazao je Andres.

Australijski premijer Anthony Albanese identificirao je australsku žrtvu kao Lalzawmi “Zomi” Frankcom u utorak.

“Ovo je neko ko je volontirao u Australiji da pomogne ljudima tokom požara. Ovo je neko ko je volontirao u inostranstvu kako bi kroz ovu dobrotvornu organizaciju pružio pomoć ljudima koji pate od ogromne neimaštine u Gazi. Australija očekuje punu odgovornost za smrt humanitarnih radnika, što je potpuno neprihvatljivo”, kazao je Albanese.

Rekao je da je australska vlada već direktno kontaktirala izraelsku vladu i da je Ministarstvo vanjskih poslova i trgovine zatražilo “razgovor” od izraelskog ambasadora u Australiji.

Hamas je osudio napad u saopštenju od utorka, pozivajući međunarodnu zajednicu i Ujedinjene nacije da “preduzmu akciju”.

“Ovaj zločin još jednom potvrđuje da okupacija nastavlja svoju politiku namjernog ubijanja nedužnih civila, međunarodnih humanitarnih timova i humanitarnih organizacija, u nastojanju da teroriše one koji u njima rade i spriječi ih da obavljaju svoje humanitarne dužnosti”, navodi se u saopštenju.