Home » Izraelski živi štit je njegov vlastiti narod
Svijet

Izraelski živi štit je njegov vlastiti narod

GALI TIBBON/AFP putem Getty Imagesa

Posljednjih godina bilo je opsežnih izvještaja o tome kako Izrael koristi Palestince kao živi štit tokom svojih vojnih operacija. Međunarodni odbor Crvenog križa ( ICRC ) definirao je ljudske štitove kao: “Metoda ratovanja zabranjena IHL-om gdje se prisutnost civila ili kretanje civilnog stanovništva, bilo dobrovoljno ili prisilno, koristi kako bi se zaštitila vojska ciljeve od napada, ili za zaštitu, pogodovanje ili ometanje vojnih operacija.” Namjeravamo pokazati da Izrael također koristi svoje vlastite ljude kao živi štit kako bi pogodovao svojim vojnim operacijama kolonizacije Palestine.

Izraelski naseljenički kolonijalni projekt koristi nasilje kako bi prisilno raselio Palestince s njihove zemlje i zamijenio oduzete palestinske gradove i sela izraelskim naseljima. Palestinci su  prisiljeni  otići u preostale susjedne palestinske oblasti, gdje sanjaju o povratku na svoju zemlju. Rezultat su izraelski doseljenici koji  žive blizu područja u koja su potisnuti oštećeni Palestinci.

Izraelski državni propagandni stroj potiče Izraelce da se presele u naselja financijski i kroz religiozno-nacionalističke narative, dok prigodno zanemaruje realnu vjerojatnost palestinskog otpora. Mnogi su doseljenici čak dobrovoljno pristali preseliti se u zemlju, iako su bili svjesni velike vjerojatnosti palestinskog otpora.

Kada se Palestinci neizbježno opiru i pokušaju povratiti svoju ukradenu zemlju, izraelski doseljenici će neizbježno biti prvi na liniji vatre. Kada doseljenici postanu žrtve, Izrael iskorištava njihovu smrt i ozljede kako bi se dodvorio svojim nesrazmjernim vojnim odgovorima Palestincima iz područja odakle dolazi napad. Tipično, nakon ovog nasilja slijede ponovni pokušaji okupacije navedenog teritorija.

Iako ni na koji način ne odobravamo nasilje protiv neboraca, nastojimo naglasiti kako, putem kolonijalizma doseljenika, Izrael koristi doseljenike kao pijune kako bi opravdao svoje nasilne eskalacije protiv Palestinaca u okolnim područjima kako bi zauzeli još više zemlje. Jednostavno rečeno, svi doseljenici su živi štit. Ova strategija je primjenjivana u pripremama i nakon 7. oktobra.

Ljudski štitovi okružuju Gazu


Između 1947. i 1949. cionističke vojne snage snažno su eskalirale svoju Nakba kampanju protiv Palestinaca i počele često provoditi masakre kako bi protjerale autohtono stanovništvo s njihove zemlje. Kao što se vidi na gornjoj slici, zemlja oko današnje Gaze nije bila iznimka u tome. Palestinska sela u blizini Pojasa su uništena, a ljudi su prisilno raseljeni u Gazu. Kako bi učvrstio izraelsku vlast nad tim područjima, kolonijalni projekt započeo je izgradnju naselja oko Pojasa Gaze.

Međutim, konsolidacija okupiranog teritorija nije bila krajnji cilj za Izrael. Umjesto toga, trebalo je smjestiti izraelsko stanovništvo dovoljno blizu Palestincima iz Gaze kako bi jednog dana, kada autohtoni Palestinci neizbježno odluče povratiti svoju zemlju, prvi koji će biti pogođeni bio vlastiti narod Izraela. Ovaj podmukli plan se ostvario u operaciji Poplava Al-Aqsa 7. oktobra.


Uvažavajući povijesni kontekst u kojem su se ti napadi dogodili, palestinske naoružane skupine nastojale su povratiti zemlju izgubljenu prije 75 godina. Neizbježnost 7. oktobra dolazi kao rezultat izraelske uspostave Gaze kao zatvora na otvorenom, kontinuiranog masakra Palestinaca u Gazi i odbijanja bilo kakvog smislenog okvira kojim bi se Palestinci mogli nenasilno oduprijeti izraelskoj okupaciji.

Iako je velik dio medijskog diskursa objavio da izraelsko preuzimanje Gaze nije na vidiku nakon rata, Benjamin Netanyahu ipak dijeli njegove okupacijske namjere kada izjavljuje da će nakon rata “ukupna odgovornost za sigurnost” nad Gazom biti u rukama Izraela. Ova obmanjujuća formulacija praktički podrazumijeva izraelsku vojnu okupaciju Gaze uz javno opravdanje “sigurnosnim razlozima”.

Izraelska vlada također je objavila da nema namjeru dopustiti stanovnicima sjeverne Gaze da se vrate u svoje domove, ponavljajući retoriku koja je uslijedila nakon raseljavanja Palestinaca od početka izraelskog kolonijalnog projekta u ranim 1900-ima do danas. Čak i tokom takozvane humanitarne “pauze”, Izrael je pucao na Palestince jer su se pokušali vratiti u svoje domove u sjevernoj Gazi. Drugi su dužnosnici javno dali do znanja da čak postoje planovi za raseljavanje Palestinaca iz Gaze na Sinajski poluotok.

Zanimljivo je da su svi ovi okupacijski narativi nastali neposredno nakon smrti doseljenika 7. oktobra. Ovaj lanac događaja otkriva izraelsku politiku korištenja svog stanovništva kao živih štitova kroz doseljenički kolonijalizam kako bi pogodovao svojim vojnim metodama i kolonijalnim ciljevima. Unaprijed smišljena priroda ovog plana dodatno je pojačana činjenicom da su izraelski dužnosnici znali za napad prije više od godinu dana, ali unatoč tome nisu svojim doseljenicima oko Gaze dali upute da se evakuiraju. Očito zanemarivanje života ovih doseljenika od strane Izraela također je pokazano početnim odbijanjem Izraela da pregovara s Hamasom o njihovom oslobađanju nakon što su uzeti za taoce, unatoč rizicima koje je izraelsko bombardiranje Gaze predstavljalo za njihove živote.

Ljudski štit na okupiranoj zapadnoj obali

Izraelsko stanovništvo na Zapadnoj obali također se koristi kao živi štit u korist izraelskih vojnih ciljeva lišavanja Palestinaca s njihove zemlje i fragmentacije različitih palestinskih područja. Naselja, uz apartheidske cestovne sustave, odsječu Palestince na Zapadnoj obali jedne od drugih kako bi spriječili ujedinjene palestinske pokrete otpora. Nakon što su Palestinci lišeni svoje zemlje, bilo od strane izraelske vojske ili vojno zaštićenih skupina naoružanih doseljenika, Izrael potiče svoje ljude da nasele ta nova ilegalna naselja i tako učvrste izraelsku kontrolu nad Zapadnom obalom.

Svi izraelski doseljenici na Zapadnoj obali nezakonito okupiraju palestinsku zemlju i stoga su najočitije mete palestinskog otpora okupaciji i oduzimanju imovine. Iako su mnogi doseljenici zbog ideoloških uvjerenja voljni staviti se na prvu crtu bojišnice na ovaj način, često sa sobom prisilno sele djecu koja ne mogu pristati na nezakonitu okupaciju palestinske zemlje.

Slično histeriji oko krivotvorene priče o Hamasu koji odrubljuje glave izraelskim bebama, ako djeca koja su namjerno premještena na bojišnicu budu ubijena, Izrael koristi njihovu smrt kao savršenu priliku da unaprijedi svoju vojnu okupaciju. Kada su dvoje britansko-izraelskih tinejdžera i njihova majka ubijeni na aparthejdskim cestama u blizini ilegalnog naselja Efrat kao odmazda za izraelsko bombardiranje Gaze i južnog Libanona, njihova smrt je bila upotrijebljena oružjem kako bi se “ podsjetilo Izraelce koliko je relevantna prijetnja terorizma u raznim njegovim oblicima je,” stvoriti blokade na tom području i “ započeti potjeru za teroristima”.

Štoviše, kada Izrael napada Palestince i druge Arape, doseljenici su jedina dohvatljiva meta za Palestince na Zapadnoj obali, čije je kretanje strogo ograničeno. Svi takvi napadi na doseljenike tada aktivno pogoduju kolonijalnim ciljevima izraelskih doseljenika na Zapadnoj obali. Izrael je u biti prodao cionističku propagandu roditeljima ovih djevojčica, što je rezultiralo njihovim napuštanjem relativne sigurnosti Britanije kako bi postali topovsko meso za promicanje izraelskog ilegalnog kolonijalnog projekta.

izraelski antisemitizam

Izraelska ponovljena i aktivna uporaba svog stanovništva kao živih štitova za postizanje svojih militarističkih i kolonijalnih ciljeva otkriva antisemitsku prirodu kolonijalnog projekta cionističkih doseljenika. Budući da Izrael dragovoljno raspoređuje svoje židovsko stanovništvo u naselja koja su nezakonito izgrađena na oduzetoj palestinskoj zemlji, on učinkovito ugrožava Židove – posebno židovsku djecu – za političke i vojne ciljeve. Ako se antisemitizam, na temeljnoj razini, shvaća kao zanemarivanje židovskog života i blagostanja, tada Izrael doista podržava upravo ono zlo protiv kojeg tvrdi da se bori.

Izvor