Home » Raste zabrinutost zbog novog pokolja u Gazi usred planiranog izraelskog napada na Rafu
Svijet

Raste zabrinutost zbog novog pokolja u Gazi usred planiranog izraelskog napada na Rafu

Foto AFP

Pojačali su se strahovi od novog pokolja nad Palestincima dok se izraelska vojska priprema za provođenje ofenzive u prenapučenom gradu Gaze Rafahu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u srijedu da je naredio trupama da se “pripreme za operaciju” u Rafi, domu za oko 1,4 milijuna Palestinaca koji su raseljeni zbog genocidnog rata okupacijskog režima u opkoljenom Pojasu Gaze.

UN-ov šef humanitarnih poslova Martin Griffiths rekao je da izraelski napad na Rafah, koji se nalazi na zatvorenoj južnoj granici Gaze s Egiptom, riskira “oduzimanje života još više ljudi” i “ometanje humanitarne operacije” tamo.

“Dok rat sve više zadire u Rafah, izuzetno sam zabrinut za sigurnost i dobrobit obitelji koje su pretrpjele nezamislivo u potrazi za sigurnošću”, dodao je.

“Njihovi životni uvjeti su katastrofalni — nedostaju im osnovne potrepštine za preživljavanje, vrebaju ih glad, bolest i smrt.” 

Slično tome, glavni tajnik UN-a Antonio Guterres upozorio je da bi, ako Izrael navali na Rafu, to “eksponencijalno povećalo ono što je već humanitarna noćna mora s nesagledivim regionalnim posljedicama”.

“Posebno sam zabrinut zbog izvješća da se izraelska vojska namjerava sljedeće usredotočiti na Rafah, gdje su stotine hiljada Palestinaca  u očajničkoj potrazi za sigurnošću”, rekao je.

U međuvremenu, Raed al-Nims iz Palestinskog društva Crvenog polumjeseca (PRCS) rekao je: “Svi se boje širenja kopnene operacije u Rafi.”

U utorak je UN-ova humanitarna agencija OCHA upozorila na “gubitak civilnih života velikih razmjera” u slučaju izraelskog napada na Rafu.

“Prema međunarodnom humanitarnom pravu, neselektivno bombardiranje gusto naseljenih područja može predstavljati ratne zločine”, rekao je glasnogovornik OCHA-e Jens Laerke na brifingu UN-a u švicarskom gradu Ženevi.

Izrael je poveo genocidni rat u Gazi 7. oktobra nakon što je palestinska skupina otpora Hamas izvela povijesnu operaciju protiv okupacijskog entiteta kao odmazdu za njegove pojačane zločine nad palestinskim narodom.

Do sada je režim u Tel Avivu ubio najmanje 27.708 Palestinaca, većinom žena i djece, a ranio 67.174 drugih.