Home » Još dva novinara ubijena u izraelskom napadu
Svijet

Još dva novinara ubijena u izraelskom napadu

Wael Dahdouh i njegov ubijeni sin Hamza na nedatiranoj slici. - Hamza Dahdouh, X/Twitter

Još najmanje dvoje novinara ubijeno je nakon što je njihovo vozilo napadnuto i razneseno u izraelskom zračnom napadu na južni pojas Gaze.

Palestinski novinari  Hamza Wael al-Dahdouh, sin šefa ureda al-Jazeere u Gazi Waela Al-Dahdouha i Mustafa Thuraya, poginuli su u nedjelju u izraelskom bombaškom napadu na njihov automobil u gradu Khan Younis.

Hamza i skupina novinara bili su na putu za područje Moraja sjeveroistočno od Rafe – koje je izraelska vojska označila kao “humanitarnu zonu” – ali koje je doživjelo nedavna bombardiranja.

Namjeravali su izvijestiti o razvoju situacije i posljedicama bombardiranja na tom području. Mnogi raseljeni stanovnici Gaze pobjegli su u to područje kako bi izbjegli bombardiranje u drugim dijelovima teritorija.

Hamzin otac Wael al-Dahdouh je šef ureda Al-Jazeere na opkoljenom palestinskom teritoriju, a također je nedavno ranjen u izraelskom napadu. Ranjen je nakon što su mu supruga i dvoje djece ubijeni u zasebnom izraelskom udaru u prvim sedmicamaa izraelske agresije.

Ured za medije pokreta otpora Hamas “najoštrije je osudio ovaj gnusni zločin” koji je počinila “izraelska okupacijska vojska protiv novinara”.

Izrael ima za cilj “zastrašiti novinare u neuspjelom pokušaju zamagljivanja istine i sprječavanja medijskog izvještavanja”, dodao je ured.

Ured za medije pozvao je “sve novinarske sindikate, ljudska prava i pravna tijela da osude ovaj zločin i osude njegovo ponovno počinjenje od strane okupacije.”

Također se poziva na vršenje pritiska na “okupaciju kako bi se zaustavio genocidni rat protiv naših bespomoćnih ljudi u Pojasu Gaze”.

Izraelsko ubijanje novinara mora biti zaustavljeno

U međuvremenu, medijska mreža Al Jazeera oštro je osudila napad izraelskih okupacijskih snaga na automobil palestinskog novinara u sjevernom Rafahu.

Najnovija ubistva pokazuju “bez sumnje odlučnost izraelskih snaga da nastave ove brutalne napade na novinare i njihove porodice, s ciljem da ih obeshrabre u obavljanju svoje misije, kršeći načela slobode tiska”, rekla je mreža, dodajući da napadi također “potkopavaju pravo na život”.

Al Jazeera je pozvala “Međunarodni kazneni sud, vlade, organizacije za ljudska prava i Ujedinjene narode da pozovu Izrael na odgovornost za svoje gnusne zločine” i zahtijeva “prestanak ciljanja i ubijanja novinara”.

Medijska organizacija je obećala da će poduzeti “sve zakonske mjere za procesuiranje počinitelja ovih zločina” i obećala da će biti “solidarna i podržavati sve novinare u Gazi”.

U međuvremenu, Daoud Kuttab, kolumnist novinske web-stranice al-Monitor, rekao je da ubistvo još dvoje novinara je čin ” koji svako mora osuditi”.

“Novinarski sektor mora zahtijevati istragu o Izraelu i da Izrael otvori granice za međunarodne novinare, kao i da Izrael prestane ciljati novinare”, rekao je.

“Ovo je vrlo tužan dan. Prvo zato što već 90 i nešto dana ne možemo dopustiti niti jednom međunarodnom novinaru da uđe u Gazu. Izraelci su ucjenjivali Egipćane da ne dopuste nikakvim međunarodnim novinarima ulazak. Dakle, jedini izvor informacija bili su palestinski novinari, a Izraelci su ih ubijali jednog za drugim. Ubijanje novinara, ubijanje porodice novinara – to je nedopustivo. Ovo je kršenje međunarodnog prava. Ići na civile je ratni zločin”, rekao je Kuttab.

Deseci medijskih djelatnika ubijeni su od početka izraelske invazije prije tri mjeseca.

Broj novinara ubijenih u Pojasu Gaze od 7. oktobra popeo se na 109.

Od 7. oktobra Izrael je nastavio nemilosrdne napade na Pojas Gaze, ubivši najmanje 22.722 Palestinca, većinom žena i djece.