Home » Škotski ministar: Izraelski zločini u Gazi ravni su etničkom čišćenju
Svijet

Škotski ministar: Izraelski zločini u Gazi ravni su etničkom čišćenju

Fotografija putem Getty Imagesa

Prvi ministar Škotske Humza Yousaf kaže da su zločini Izraela u Pojasu Gaze “ravni etničkom čišćenju” dok rat Tel Aviva protiv Palestinaca na opkoljenom području ulazi u četvrti mjesec zaredom.

Yousaf je u priopćenju u petak rekao da bi britanska vlada trebala jasno dati do znanja Izraelu da su njezine akcije u Gazi otišle “daleko od legitimnog odgovora” na akciju odmazde palestinskih skupina otpora 7. oktobra.

Pozivajući britanske ministre da iskoriste svoj utjecaj kako bi potaknuli Izrael na prekid neprijateljstava, Yousaf je rekao da bi London trebao jasno dati do znanja da izraelski dužnosnici, uključujući premijera Benjamina Netanyahua i vojne zapovjednike, moraju biti smatrani odgovornima za smrt palestinskih civila.

Višestruko odbijanje britanske vlade da pozove na trenutni prekid vatre na području pod opsadom je “sramotno”, dodao je.

“Iskreno govoreći, moja molba je iz očaja. Mislim, vidim iste slike koje vidite vi i iste slike koje vide vaši gledatelji, iz dana u dan”, rekao je Yousaf u intervjuu za Sky News.

Yousaf je rekao da vlada Ujedinjenog Kraljevstva mora jasno dati do znanja da ne samo da bi trebalo doći do “trenutačnog prekida vatre”, već i da će izraelski režim “odgovarati za svako kršenje međunarodnog prava”.

Prvi ministar također je pozvao na ulazak pomoći u Gazu u “razmjerima potrebnim za sprječavanje humanitarne katastrofe” jer je 1,9 milijuna ljudi u opkoljenom području raseljeno od početka  oktobra.

Tokom intervjua za Sky News, Yousaf je osudio nedavne komentare izraelskog ministra financija Bezalela Smotricha, koji je rekao da bi režim trebao “poticati migraciju” Palestinaca iz Gaze, što je izazvalo široku međunarodnu osudu, uključujući i SAD.

“Čuli smo izjave viših ministara u Netanyahuovom kabinetu… i oni su dali izjave da se stanovništvo Gaze treba preseliti, iseliti iz Gaze, i ići toliko daleko da govore da izraelska naselja sada trebaju biti u Gazi. Ako to nije jednako etničkom čišćenju, onda ne znam što jest”, rekao je.

“I mislim da bi politički čelnici trebali prestati lupati okolo, i trebali bi ono što vide u Gazi nazvati onim što jest”, dodao je.

“Vidimo ne samo humanitarnu krizu, već sada vidimo i visoke članove Netanyahuove vlade kako daju izjave koje su, iskreno, udžbenička definicija etničkog čišćenja i koje treba osuditi na najoštriji mogući način.”