Home » Još jedan palestinski novinar ubijen u Gazi; brojka raste na 133 od 7. oktobra
Svijet

Još jedan palestinski novinar ubijen u Gazi; brojka raste na 133 od 7. oktobra

Fotografija putem društvenih mreža

Još jedan palestinski novinar ubijen je u izraelskom zračnom napadu na Pojas Gaze, čime se broj novinara poginulih od početka posljednjeg izraelskog rata početkom oktobra popeo na 133.

Prema medijskom uredu vlade Gaze, Mohammed Salameh, voditelj na televiziji al-Aqsa koju vodi pokret otpora Hamas, ubijen je u utorak u izraelskom bombardiranju njegove kuće u gradu Deir al-Balahu u središnjem dijelu Pojasa Gaze.

Prije više od sedmicu dana, izraelski ratni zrakoplovi gađali su dom palestinskog novinara Muhammada Tishreena Yaghija u gradu al-Zawayda, ubivši ga zajedno s njegovom ženom i kćeri.

Novinar Musaab Abu Zayed, voditelj radija Holy Quran u Pojasu Gaze, također je ubijen u zračnom napadu na njegovu kuću u kampu Nuseirat, koji se nalazi pet kilometara (3,1 milju) sjeveroistočno od Deir al-Balaha.

Odbor za zaštitu novinara (CPJ) rekao je u svom godišnjem izvješću objavljenom 15.februara da su sedamdeset i dva od 99 novinara ubijenih diljem svijeta 2023. bili Palestinci koji su izvještavali o izraelskom ratu protiv Gaze.

Broj ubojstava novinara smanjio bi se na globalnoj razini iz godine u godinu da nije bilo smrtnih slučajeva u ratu u Gazi koji je u toku, priopćila je organizacija.

“U decembru 2023., CPJ je izvijestio da je više novinara ubijeno u prva tri mjeseca rata između Izraela i Gaze nego što je ikada ubijeno u jednoj zemlji tokom cijele godine”, primijetio je CJP.

Jodie Ginsberg, predsjednica CPJ-a, rekla je da je trenutni izraelski napad na Gazu bez presedana u smislu prijetnji novinarima.

Najmanje 30.631 Palestinac, od kojih su većina žene i djeca, potvrđeno je ubijeno, a 72.043 drugih ranjeno do sada tokom izraelskog genocidnog rata, koji je započeo nakon operacije Oluja al-Aqsa pokreta otpora sa sjedištem u Gazi 7. oktobra 2023.

Izraelska vojna kampanja opustošila je velike dijelove Gaze, uništila bolnice i raselila polovicu stanovništva od 2,4 milijuna u “najveći zatvor na otvorenom” na svijetu.

Izrael je također uveo “potpunu opsadu” obalnog dijela, isključivši gorivo, struju, hranu i vodu za više od dva milijuna Palestinaca koji tamo žive.