Home » Michal Paikin, glasnogovornik Kibbutz Be'eri: Optužbe o seksualnom zlostavljanju Hamasa 7. oktobara nisu tačne
Svijet

Michal Paikin, glasnogovornik Kibbutz Be'eri: Optužbe o seksualnom zlostavljanju Hamasa 7. oktobara nisu tačne

Foto: Maja Hitij/Getty Images

Suprotstavljajući se kontroverznom članku New York Timesa o napadu Hamasa 7. oktobra, izraelski kibuc smješten u blizini Pojasa Gaze oštro je odbacio tvrdnje da su dva njegova člana bila seksualno zlostavljana.

Prema izvješću The Intercept online , Michal Paikin, glasnogovornik Kibbutz Be'eri, izdao je čvrst demanti tvrdnji u članku u Timesu “Vriskovi bez riječi: Kako je Hamas izvršio seksualno nasilje 7. oktobra”, tvrdeći, “ To nije istina.”

Članak u Timesu citirao je tri navodne žrtve seksualnog napada od 7.oktobra, dana kada je palestinska skupina Hamas pokrenula prekogranični napad na južni Izrael, navodno ubivši oko 1200 ljudi.

Međutim,  tada je Haaretz (izraelski medij)  otkrio  da su helikopteri i tenkovi izraelske vojske zapravo ubili mnoge od 1139 vojnika i civila za koje Izrael tvrdi da ih je ubio Palestinski otpor.

Jedna je identificirana kao Gal Abdush, također poznata kao “žena u crnoj haljini”, čiji su članovi obitelji podnijeli demant na tvrdnje koje je objavio The Times . Druge dvije, neimenovane sestre tinejdžerice iz kibuca Be'eri, opisane su s dovoljno detalja u članku da ih se potencijalno identificira kao sestre s prezimenom Sharabi, starosti 13 i 16 godina.

Paikin je kategorički odbacio navode o sestrama rekavši da dok su bile ustrijeljene nisu bile podvrgnute seksualnom zlostavljanju, dovodeći u sumnju priču Timesa .

“Govoriš o djevojkama Sharabi?” rekao je za The Intercept . “Ne, one  su ustrijeljene i nisu bile podvrgnute seksualnom zlostavljanju.”

Daljnje potkopavajući vjerodostojnost navoda, Paikin je doveo u pitanje pouzdanost svjedočenja bolničara izraelskih specijalnih snaga, primarnog izvora za članak u Timesu .

“Nije istina”, rekao je, referirajući se na tvrdnje bolničara o djevojkama. “Nisu bile seksualno zlostavljane.”

“Stojimo uz priču i nastavljamo izvještavati o problemu seksualnog nasilja 7. oktobra,” rekla je glasnogovornica Timesa Danielle Rhoades Ha za The Intercept.

‘Ustrijeljene su… Ništa im više nije učinjeno’

Kako je The Intercept ranije izvijestio, Anat Schwartz, izraelska redateljica i bivša obavještajna službenica zračnih snaga bez prethodnog iskustva u izvještavanju, dobila je od strane The New York Timesa da surađuje s nećakom svog partnera, Adamom Sellom, i veteranom Timesovog reportera, Jeffreyjem Gettlemanom, u traženju optužbe za seksualni napad.

Schwartz je, govoreći za Radio izraelske vojske , izjavila da je osobno dala više od 150 intervjua za priču.

U podcastu izraelskog kanala 12 , objasnila je svoje napore da provjeri tvrdnje o seksualnom napadu.

Schwartz je isprva čula za slučaj kroz intervju s bolničarom, ali se mučila pronaći drugi izvor koji bi potvrdio iskaz bolničara. Iako je spomenula potrebu za drugim izvorom, nije dala nikakve pojedinosti o pronalasku jednog, a u izvješću Timesa nedostajali su dodatni svjedoci koji bi potvrdili opis bolničara o stanju djevojčica.

Izvješće Timesa također uključuje iskaze neidentificiranih “susjeda” u kibucu Be'eri koji su tvrdili da su tijela djevojčica pronađena odvojena od ostatka njihove porodice. No porodica i taj detalj osporava kao netačan.

“Samo su upucani, ništa im više nije učinjeno”, rekla je njihova baka, Gillian Brisley, za Channel 12 u nedavnom intervjuu.

Prije objave članka u Timesu , porodica je dala intervjue raznim međunarodnim novinskim kućama. Ti su intervjui sadržavali informacije koje su bile u suprotnosti s tvrdnjama iznesenim u članku Timesa . Ovo izaziva zabrinutost zašto novine nisu uključile ove javno dostupne detalje u svoje izvješće.

Pramila Patten, posebna izaslanica UN-a za seksualno nasilje, izvijestila je u ponedjeljak da je njezin tim otkrio dokaze koji sugeriraju da se seksualno nasilje dogodilo tokom napada Hamasa na Izrael 7.oktobar.

“U kontekstu koordiniranog napada Hamasa i drugih naoružanih skupina protiv civilnih i vojnih ciljeva diljem periferije Gaze, tim misije je utvrdio da postoje razumni razlozi vjerovati da je seksualno nasilje povezano sa sukobom dogodilo na više lokacija tokom napada 7. oktobra, uključujući silovanje i grupno silovanje”, stoji u izvješću UN-a.

To se dogodilo na najmanje tri lokacije, navodi se: mjesto glazbenog festivala Nova i njegova okolina, cesta 232 i kibuc Re'im.

U izvješću se poziva na potpunu istragu ovih incidenata. Međutim, tim misije nije uspio utvrditi je li se seksualno nasilje dogodilo u kibucu Be'eri.