Home » Ko je Masoud Pezeškijan: novi predsjednik Irana
Svijet

Ko je Masoud Pezeškijan: novi predsjednik Irana

Masoud Pezeškijan, iskusni poslanik i bivši ministar zdravlja, proglašen je pobjednikom drugog kruga iranskih predsjedničkih izbora, pobijedivši svog protivnika Saida Džalilija.

Prema konačnom prebrojavanju glasova koje je izborni štab objavio rano u subotu, Pezeškijan je izabran za devetog predsjednika Islamske Republike Iran.

On je dobio 16.384.403 glasa od ukupno 30.530.157 glasova, dok je njegov protivkandidat Džalili dobio 13.538.179 glasova u drugom krugu izbora u petak, na kojima je odziv birača bio značajno visok.

Pezeškijan će zamijeniti Ibrahima Raisija,  predsjednika koji je preminuo u helikopterskoj nesreći 19. maja na sjeverozapadu Irana, zajedno sa još sedam drugih.

Pezeškijan je bio jedan od šest kandidata koje je Ustavno vijeće (takođre poznato kao Vijeće staratelja), 12-člano nadzorno tijelo za izbore, odobrilo za nastup na predsjedničkim izborima prošlog mjeseca.

On se pojavio kao favorit na izborima 28. juna nakon što je dobio 10,4 miliona glasova, a pratio ga je Džalili sa 9,4 miliona, iako nijedan nisu stekli potpunu većinu od 50 posto plus jedan glas.

Rođen 29. septembra 1954. u Mahabadu, pokrajina Zapadni Azarbajdžan, Pezeškijan je predstavljao sjeverozapadni grad Tabriz u 12. iranskom parlamentu.

Njegov politički put je bio izvanredan, uzdigao se kroz redove kako bi stekao važnu funkciju ministra zdravlja pod predsjednikom Mohammadom Hatamijem (2001-2005).

Iskusni parlamentarac, Pezeškijan je biran u sazive 8., 9., 10. i 11. parlamenta. Od 2016. do 2020. godine obavljao je i funkciju prvog zamjenika predsjednika.

Prethodno se kandidovao za predsjednika 2013. i 2021. godine, ali oba puta nije postigao značajan napredak.

Kardiohirurg po obrazovanju, Pezeškijan je također bio kancelar na Univerzitetu medicinskih nauka Tabriz i trenutno je član akademskog osoblja na ovom prestižnom univerzitetu u sjevernom Iranu.

Kao slogan svoje kampanje koristio je izraz ‘Za Iran’.

Predstavio je svoje planove, ističući važnost povjeravanja poslova iskusnim i obrazovanim pojedincima u svojoj administraciji.

On je također najavio Džavada Zarifa, bivšeg iranskog ministra vanjskih poslova, kao svoj izbor za čelo ministarstva vanjskih poslova zemlje, istovremeno obećavajući da će implementirati direktive vođe islamske revolucije, ajetullaha Hameneija.

Naglasio je važnost jedinstva i koherentnosti među svim političkim frakcijama u zemlji, naglašavajući značaj kompetencije, vještine i iskustva u odnosu na političke pripadnosti.

Naglasio je važnost iskazivanja poštovanja prema pojedincima, osiguravanja da se njihov glas čuje i zalaganja za djelovanje zasnovano na principima pravde i pravednosti.

Bivši ministar zdravlja je također naglasio ključnu ulogu povjerenja u pokretanju nacije naprijed, ističući da je iskrenost ključna za njegovanje povjerenja među stanovništvom.

Ponovio je vodeći princip vanjske politike zemlje kao “ni istok ni zapad”, ističući posvećenost svoje vlade unapređenju nacionalnih interesa u sferi vanjske politike.

Pezeškijan je naglasio važnost davanja prioriteta odnosima sa susjednim zemljama i širenju globalnih veza kako bi se podstakao rast zemlje, istovremeno naglašavajući neophodnost diversifikacije opcija vanjske politike kako bi se poboljšala trgovina i angažmani.

U mnogim prilikama je ponovio svoju posvećenost poštivanju pravnog okvira Islamske Republike i politike koju je definirao lider islamske revolucije, ajetullah Sejjid Ali Hamenei.