Home » Masovne evakuacije na sjeveru Iraka nakon upada turskih snaga
Svijet

Masovne evakuacije na sjeveru Iraka nakon upada turskih snaga

Fotografija iz datoteke turskih vojnih snaga

Turska vojska napredovala je čak 15 kilometara u regiju iračkog Kurdistana, izvodeći stotine napada pod izgovorom borbe protiv militantne grupe Kurdistanske radničke partije (PKK), izazivajući masovne evakuacije.

U izvještajima se u nedjelju navodi da je turska operacija dovela do evakuacije u čak 602 sela u iračkoj pokrajini Duhok.

“Od početka nove turske vojne operacije, Turska je izvela 238 bombardovanja u Iračkom Kurdistanu, prvenstveno u pokrajini Duhok“ – naveo je CPT, posmatrač sa sjedištem u SAD-u.

“Kao rezultat turskih bombardovanja, izgorjelo je više od 20.000 dunama poljoprivrednog zemljišta”, također je naveo monitor.

Nova operacija je označila značajnu eskalaciju u odnosu na 2021. godinu, kada se turska vojska pomaknula čak sedam kilometara na teritoriju Iraka.

U aprilu, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan posjetio je Bagdad, gdje su dvije strane potpisale sporazum koji omogućava Ankari da vodi vojne operacije protiv PKK-a duboko unutar iračke teritorije u zamjenu za povećan protok vode iz Turske u Irak.

Više od 40.000 ljudi ubijeno je tokom tri decenije sukoba između Ankare i kurdske grupe koja traži autonomiju.