Home » Kuba kaže da je masakr u Nuseiratu dokaz genocida koji je Izrael počinio u Gazi
Svijet

Kuba kaže da je masakr u Nuseiratu dokaz genocida koji je Izrael počinio u Gazi

Ashraf Amra – Anadolu Agencija

Kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez “najoštrije” je u nedjelju osudio masakr koji je počinila izraelska okupacijska vojska u kampu Nuseirat u središnjem pojasu Gaze. Ovo je, rekao je Rodriguez u objavi na X-u, još jedan “dokaz genocida koji Izrael nekažnjeno čini protiv naroda #Palestine”.

Izrael je ubio 274 Palestinca i ranio 698 drugih u izbjegličkom kampu u topničkim i zračnim napadima dok je provodio operaciju spašavanja četiri taoca koje je držao pokret otpora u Gazi. Među ubijenima, rekao je vladin ured za medije u Gazi, 64 su djeca i 57 žene.

Prema glasnogovorniku brigada Al-Qassam, oružanog krila Hamasa, izraelske snage također su ubile brojne taoce tokom svoje operacije spašavanja. “Da bi oslobodila samo četvero ljudi, okupacijska vojska izvršila je stravičan masakr”, dodao je. “To će imati negativan utjecaj na živote preživjelih.”

Kronični nedostatak kreveta i osnovnih medicinskih potrepština značio je haotične scene u bolnici Shuhada Al-Aqsa. Kola hitne pomoći nastavljaju prevoziti ranjene ljude iz cijelog kampa koji su bili meta napada okupacijskih snaga.

“Masovno ubistvo odnijelo je živote na desetke mučenika i ranjenih”, rekao je glasnogovornik Crvenog polumjeseca u Gazi. “Zdravstveni sustav i dalje pati od ozbiljnih nedostataka otkako je okupacija preuzela kontrolu nad prijelazom Rafah.”