Home » Meksiko i Čile proslijeđuju Izrael ICC-u zbog zločina u ratu u Gazi
Svijet

Meksiko i Čile proslijeđuju Izrael ICC-u zbog zločina u ratu u Gazi

Foto AP

Meksiko i Čile zatražili su od Međunarodnog kaznenog suda (ICC) da istraži izraelski genocidni rat protiv Gaze, navodeći “eskalaciju nasilja protiv civilnih ciljeva”.

Meksičko ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je u četvrtak u priopćenju da  ICC pravi forum za utvrđivanje potencijalne kaznene odgovornosti, “bez obzira na to jesu li ih počinili agenti okupacijske sile ili okupirane sile”.

U priopćenju se navodi da su Meksiko i Čile obratili ICC-u “zbog sve veće zabrinutosti zbog najnovije eskalacije nasilja, posebice protiv civilnih ciljeva”.

Meksiko je citirao “brojna izvješća Ujedinjenih naroda koja detaljno opisuju mnoge incidente koji bi mogli predstavljati zločine pod jurisdikcijom ICC-a”.

Obraćajući se novinarima, čileanski ministar vanjskih poslova Alberto van Klaveren rekao je da je njegova nacija “zainteresirana za potporu istrazi bilo kojeg mogućeg ratnog zločina” gdje god se dogodio.

Sud sa sjedištem u Haagu otvorio je istragu protiv Izraela zbog mogućih ratnih zločina na okupiranim palestinskim teritorijima 2021. godine.

Tužitelj ICC-a Karim Khan rekao je u novembru da se istraga sada “proširuje na eskalaciju neprijateljstava i nasilja” od 7. oktobra 2023.

Izrael nije član ICC-a, ali je Palestini dopušteno da se pridruži 2015. i od tada je pozvala na istragu izraelskih zločina.

Meksiko je rekao da također pomno prati tužbu za genocid koju je Južnoafrička Republika podnijela protiv okupacijskog režima pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) zbog rata koji je u toku u opkoljenom pojasu. Saslušanja u ovom slučaju počela su prošle sedmice.

Prema molbi Južne Afrike, akcije Izraela u Gazi bile su “genocidne naravi jer su im namjera dovesti do uništenja značajnog dijela palestinske nacionalne, rasne i etničke skupine”.

Belgija pozvana da intervenira u slučaju ICJ protiv Izraela

Belgijski profesori međunarodnog prava pozvali su svoju zemlju da intervenira u tužbi za genocid koja je protiv Izraela podignuta pred ICJ-om.

U otvorenom pismu objavljenom u novinama De Morgen, 19 profesora reklo je da je Belgija kao jedna od država koje su ratificirale Konvenciju o genocidu obvezna djelovati kako bi spriječila zločin.

Rekli su da bi Belgija tu obvezu mogla ispuniti podnošenjem zahtjeva Sudu pravde.

Odvjetnici su naglasili da bi belgijska intervencija prije izricanja presude haaškog suda pomogla da se trenutna situacija u Gazi protumači kao čin “genocida”, osudi uništavanje humanitarne infrastrukture i spriječi takva djela u budućnosti.

Prema pismu, takav bi se potez također odnosio na politiku izraelskog režima da Palestince ne doživljava kao ljude.

Zamjenica belgijskog premijera, Petra De Sutter, također je uputila sličan poziv i pozvala svoju zemlju da ne šuti protiv izraelske prijetnje genocidom u Gazi i da podrži tužbu koju je pokrenula Južnoafrička Republika.

“Belgija ne može samo sa strane gledati beskrajnu patnju ljudi u Gazi. Moramo djelovati protiv prijetnje genocidom. Želim da Belgija slijedi primjer Južne Afrike i pokrene akciju pred Međunarodnim sudom pravde. Iznijet ću ovaj prijedlog belgijskoj vladi,” rekao je De Sutter na X 9. januara.

Izrael je pokrenuo rat protiv Gaze 7. oktobra nakon što je palestinski pokret otpora Hamas izveo iznenadnu operaciju Oluja Al-Aqsa protiv okupacijskog entiteta kao odgovor na desetljećima dugu kampanju krvoprolića i pustošenja izraelskog režima protiv Palestinaca.

Od početka ofenzive, režim u Tel Avivu ubio je najmanje 24.620 Palestinaca i ranio više od 61.830 drugih.

Na hiljade drugih su također nestale i pretpostavlja se da su mrtvi ispod ruševina u Gazi, koja je pod “potpunom opsadom” Izraela.