Home » MSF: Užas, Izrael napada “sigurno” područje Gaze u kojem se nalaze skloništa za raseljene Palestince
Svijet

MSF: Užas, Izrael napada “sigurno” područje Gaze u kojem se nalaze skloništa za raseljene Palestince

Foto AFP

Grupa za medicinsku pomoć Liječnici bez granica (MSF) izrazila je užasnutost smrtonosnim izraelskim napadom na grad na jugu Gaze koji je režimska vojska prethodno označila kao “sigurno” područje. 

U objavi na društvenim mrežama u srijedu, MSF je rekao da je cilj napada izraelskih kopnenih snaga bio al-Mawasi, koji se nalazi zapadno od Khan Yunisa i u kojem se nalazi sklonište za osoblje MSF-a i njihove porodice.

“Užasnuti smo onim što se dogodilo” u al-Mawasiju, gdje su izraelske trupe ubile najmanje dva rođaka osoblja MSF-a i ranile nekoliko drugih, dodaje se.

Amani Shnino, majka koja je potražila utočište u gradu Gazi, rekla je za portal Middle East Eye (MEE) da je spremala svoje troje djece za spavanje kada je izraelski kvadrokopter poslao poruku da ostanu u kući.

Istaknula je, da su nakon toga uslijedili  žestoki sukobi, bombardiranja i tutnjava tenkova i ratnih aviona.

“Moje troje djece i ja bili smo nasmrt preplašeni… Također smo bili u panici i nismo imali pojma što se događa”, rekla je Shnino.

“Očekivali smo najgore. Mislili smo da oni (izraelski vojnici) dolaze uhititi ili čak pogubiti ljude. Bilo je vrlo vjerojatno.”

Nadalje je rekla da su sukobi trajali oko tri sata prije nego što su se smirili.

Izrael je poveo genocidni rat u opkoljenom Pojasu Gaze 7. oktobra nakon što je palestinska skupina otpora Hamas izvela svoju povijesnu operaciju protiv okupacijskog entiteta u znak odmazde za njegove pojačane zločine nad palestinskim narodom.

Do sada je režim u Tel Avivu ubio najmanje 29.195 Palestinaca, većinom žena i djece, a ranio 69.170 drugih.