Home » Brazil opozvao svog ambasadora u Izraelu zbog genocida Gazi
Svijet

Brazil opozvao svog ambasadora u Izraelu zbog genocida Gazi

Reuters

U diplomatskom rascjepu između Brazila  i okupacijskog režima nakon što je brazilski predsjednik usporedio zločine Tel Aviva nad Palestincima u opkoljenom Pojasu Gaze s postupcima Adolfa Hitlera protiv Židova.

Novi razvoj događaja uslijedio je u ponedjeljak samo dan nakon što je brazilski predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva nedvosmisleno osudio divljaštvo izraelskog režima u vojnoj agresiji na obalni teritorij, u kojoj je dosad ubijeno više od 29.000 Palestinaca, većinom žena i djece.

Režim u Tel Avivu također je uveo potpunu opsadu teritorija, prekinuvši opskrbu gorivom, strujom, hranom, vodom i lijekovima za više od dva milijuna Palestinaca koji tamo žive.

“Ono što se događa u Pojasu Gaze nije rat, to je genocid”, rekao je Lula obraćajući se summitu Afričke unije u glavnom gradu Etiopije Addis Abebi u nedjelju, dodajući: “To nije rat vojnika protiv vojnika. To je rat između visoko pripremljene vojske i žena i djece.”

“Ono što se događa u Pojasu Gaze s palestinskim narodom nije se dogodilo ni u jednom drugom trenutku u povijesti. Zapravo, dogodilo se: kada je Hitler odlučio pobiti Židove”, istaknuo je.

Brazilsko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da je ambasador te zemlje u Izraelu opozvan “radi konzultacija”, dodajući da je pozvalo i izraelskog vambasadora u Brazilu.

“S obzirom na ozbiljnost izjava … od strane … Izraela, ministar vanjskih poslova Mauro Vieira … pozvao je izraelskog ambasadora Daniela Zonshinea da se danas javi Ministarstvu vanjskih poslova”, rečeno je, dodajući da je ministar također ” opozvao brazilskog ambasadora u Tel Avivu Frederica Meyera na konzultacije.”

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz reagirao je na Luline oštre komentare pozivajući brazilskog ambasadora na službeni ukor, rekavši izaslaniku da je “predsjednik Lula … persona non grata u Izraelu dok to ne povuče natrag”.

Međutim, u ponedjeljak je Reuters citirao neimenovane informirane izvore koji su rekli da Brazil ne namjerava povući komentare predsjednika Lule o Izraelu.

Lula je naredio da neće biti povlačenja i da će svi odgovori biti dati diplomatskim kanalima, rekli su izvori.

Ovo nije prvi put da je brazilski predsjednik izdvojio izraelski režim zbog otvorenih kritika od početka njegovog vojnog napada na Gazu.

Govoreći nakon sastanka sa svojim egipatskim kolegom Abdelom Fattahom al-Sisijem u Kairu u četvrtak, Lula je rekao da ponašanje Izraela u Pojasu Gaze “nema objašnjenja”.

“S izlikom da se bori [protiv palestinskog pokreta otpora] Hamas, on ubija žene i djecu”, dodao je brazilski izvršni direktor.