Home » Najmanje 100 ubijenih u izraelskom bombardovanju izbjegličkog kampa Jabalia
Svijet

Najmanje 100 ubijenih u izraelskom bombardovanju izbjegličkog kampa Jabalia

Foto: Reuters / Photo: AA

Najmanje 100 ljudi ubijeno je u području izbjegličkog kampa Jabalia, istočno i sjeverno od Pojasa Gaze, koji je bio svjedok nasilnog bombardovanja izraelskih ratnih aviona u četvrtak.

Civilna odbrana u sjevernom Pojasu Gaze objavila je da njene ekipe nisu uspjele doći do mrtvih i ranjenih zbog intenzivnog izraelskog bombardovanja, prenosi novinska agencija WAFA.

Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca saopćilo je da okupacione snage i dalje opsjedaju centar hitne pomoći Jabalia, ugrožavajući sigurnost 127 građana, uključujući medicinsko osoblje, i 22 ranjena, dodala je WAFA.

Izrael je pokrenuo bombardovanje Pojasa Gaze iz zraka i sa kopna, uveo opsadu i krenuo u kopnenu ofanzivu kao odmazdu za prekogranični napad Hamasa 7. oktobra.

Prema saopćenju Ministarstva zdravstva u Gazi u srijedu, u izraelskim napadima od 7. oktobra ubijeno je više od 20.000 Palestinaca.

Više od 8.000 ubijenih u napadima su djeca, a 6.200 žene. Oko 52.600 Palestinaca je povrijeđeno u izraelskim napadima koji su u toku. U saopćenju je navedeno da se ispod ruševina nalazi oko 6.700 osoba.