Home » Izraelski ‘ubilački bijes’ raspirivat će sukob 50 godina, upozorava bivši britanski ministar obrane
Svijet

Izraelski ‘ubilački bijes’ raspirivat će sukob 50 godina, upozorava bivši britanski ministar obrane

Fotografija: Sean Gallup/Getty Images

“Ubilački bijes” izraelske vlade u Gazi predstavlja prijetnju moralnom i pravnom autoritetu zemlje i potpirivat će sukob još 50 godina, upozorio je bivši britanski ministar obrane Ben Wallace .

U intervenciji koja ide dalje od bilo kojeg drugog istaknutog britanskog političara u svojoj kritici izraelskih metoda u ratu, viši konzervativni zastupnik napisao je u Daily Telegraphu : “Ići na Hamas je legitimno; brisanje ogromnih dijelova Gaze nije. Korištenje razmjerne sile je legalno, ali kolektivno kažnjavanje i prisilno kretanje civila nije.”

Također je kritizirao novu izraelsku generaciju političara “bikova u kineskoj trgovini” zbog “rušavanja iz jedne krize u drugu”.

Međunarodni pritisak na Izrael raste zbog razmjera civilnih žrtava u Gazi . Oko 19.000 ljudi ubijeno je tokom izraelske ofenzive, prema zdravstvenim dužnosnicima na teritoriju kojim upravlja Hamas, od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, u kojem je ubijeno 1.200 ljudi.

Tokom vikenda britanski ministar vanjskih poslova David Cameron pridružio se svom njemačkom kolegi u pozivu na “održivi prekid vatre” na teritoriju, dodajući da je “ubijeno previše civila”.

Grant Shapps, trenutni ministar obrane, rekao je da bi pristup značio “oslobađanje talaca, prestanak ispuštanja raketa i zapravo postoji politički proces koji će osigurati da dođemo do dana poslije”.

Američki ministar obrane Lloyd Austin trebao bi se sastati s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i ministrom obrane Yoavom Gallantom ove sedmice kako bi detaljno razgovarali o tome kada i kako bi izraelske snage mogle izvesti novu fazu borbi.

Američki dužnosnici predviđaju manje skupine elitnih snaga koje bi ulazile i izlazile iz naseljenih centara u Gazi, provodeći preciznije misije vođene obavještajnim podacima kako bi pronašle i ubile vođe Hamasa, spasile taoce i uništile tunele, rekli su američki dužnosnici.

Vijeće sigurnosti UN-a također bi u ponedjeljak trebalo glasovati o rezoluciji za trajan i održiv prekid neprijateljstava. Cameron je definirao održivi kao onaj u kojem Hamas ne može izvesti daljnje napade na Izrael koji prijete njegovoj sigurnosti.

Wallacea je u svom članku na Telegraphu manje zanimalo vrijeme prekida vatre nego izraelska taktika.

Napisao je: “Sada ulazimo u opasno razdoblje u kojem Izraelov izvorni pravni autoritet samoobrane potkopava vlastitim djelovanjem. Čini pogrešku gubeći moralni autoritet uz pravni.

“Siguran sam da je sram koji Benjamin Netanyahu osjeća zbog toga što nije predvidio napade 7. oktobra dubok, posebno za nekoga ko se predstavljao kao sigurnosni jastreb i žestok momak. Ali možda ga taj sram tjera da izgubi iz vida dugoročno.

“Ako misli da će ubilački bijes popraviti stvari, onda se jako vara. Njegove metode neće riješiti problem. Zapravo, vjerujem da će njegova taktika potpirivati ​​sukob još 50 godina. Njegovi postupci radikaliziraju muslimansku mladež diljem svijeta.”

Pozvao je Izrael da bude strpljiviji i da njeguje umjerene palestinske glasove.

Glasnogovornik izraelske vlade, Eylon Levy, rekao je za BBC da je Wallaceov odabir riječi bio “nesretan jezik” i da je Izrael ciljao na one koji su izveli napad 7. oktobra i da poduzima “mjere bez presedana kako bi civile sklonio od opasnosti”.

Levy je rekao: “Ono što će radikalizirati novu generaciju je ako se teroristi koji su žive spaljivali ljude, mučili djecu pred njihovim roditeljima i silovali izraelske žene i djevojke, doslovno izvuku bez kazne.”

Izvor