Home » Osoblje CNN-a kritikuje pristranost mreže prema Izraelu
Svijet

Osoblje CNN-a kritikuje pristranost mreže prema Izraelu

Foto: Zuma Press

Osoblje CNN-a oštro je osudilo pristrano izvještavanje mreže o izraelskom ratu protiv Gaze, rekavši da je urednička politika dovela do povratka izraelske propagande i cenzuriranja palestinskih perspektiva.

U izvješću objavljenom u nedjelju, Guardian je rekao da su novinari u CNN-ovim redakcijama u SAD-u i inozemstvu rekli da su emitiranja bila iskrivljena uredbama uprave i postupkom odobravanja priče.

“Većina vijesti od početka rata, bez obzira na to koliko je prvotno izvješćivanje bilo tačno, iskrivljena je zbog sustavne i institucionalne pristranosti unutar mreže prema Izraelu,” rekao je jedan zaposlenik CNN-a, dodajući “U konačnici, CNN-ovo izvještavanje o Izraelu i Gazi rat je novinarska malverzacija.”

Guardian je, citirajući iskaze šest zaposelnika CNN-a u više redakcija, te više od desetak internih dopisa i e-poruka koje je dobio, rekao da je sjedište CNN-a u Atlanti postavilo stroge smjernice o izvještavanju o ratu, uključujući stroga ograničenja citiranja Hamasa i izvještavanja o drugim događajima. palestinske perspektive.

Prema izvješću, svaku priču o ratu također mora “provjeriti jeruzalemski al-Quds ured prije emitiranja ili objave.”

To dolazi u trenutku kada je novi glavni urednik i izvršni direktor CNN-a, Mark Thompson, koji je preuzeo dužnost dva dana nakon početka izraelskog rata protiv Gaze, optužen da je pokleknuo pod pritiskom izraelskog režima u nekoliko navrata dok je bio glavni direktor BBC-ja. prije desetljeća.

Pristrano izvještavanje dovelo je do “raskola” unutar mreže i nagnalo neke zaposelnike CNN-a da pomisle da napuste svoje poslove, navodi se u izvješću.

“Ima mnogo unutarnjih sukoba i neslaganja. Neki ljudi žele izaći”, rekli su.

Izrael je poveo rat protiv Gaze 7. oktobra nakon što je palestinski pokret otpora Hamas pokrenuo iznenadnu operaciju Oluja Al-Aksa protiv okupacijskog entiteta kao odgovor na desetljećima dugu kampanju krvoprolića i pustošenja izraelskog režima protiv Palestinaca.

Od početka ofenzive, režim u Tel Avivu ubio je više od 27.365 Palestinaca i ranio 66.630 drugih.

Na hiljade drugih su također nestali i pretpostavlja se da su mrtvi ispod ruševina u Gazi, koja je pod “potpunom opsadom” Izraela.