Home » Plima se okreće protiv Bidena i Izraela
Kolumne Svijet

Plima se okreće protiv Bidena i Izraela

Miriam Alster/Pool/AFP

Miranda Cleland
Službenica za zagovaranje u Defense for Children International – Palestina i živi u Washingtonu, DC, gdje se zalaže za ljudska prava palestinske djece. Diplomirala je s pohvalama na Američkom sveučilištu međunarodne studije i arapski jezik.

Ovoe je sedmice američki savezni sudac u Kaliforniji zaključio da je “vjerojatno” da izraelska vojna kampanja protiv Palestinaca u Pojasu Gaze predstavlja genocid te je “zamolio” predsjednika Joea Bidena i njegove najviše dužnosnike da razmotre učinke svoje “nepokolebljivosti” podrška Izraelu. 

Plima se okreće. Između ove presude, privremenih mjera Međunarodnog suda pravde kojima se Izraelu naređuje da prestane ubijati Palestince, prosvjednika koji prekidaju Bidenove javne događaje kako bi zahtijevali primirje i više američkih glasača koji obećavaju da neće glasati za njegov ponovni izbor u novembru, pritisak raste na Bidenovu administraciju da prekine dotok oružja i novca u Izrael.

Sudac u Oaklandu, Kalifornija, prošle je sedmice saslušao svjedočenje palestinskih i palestinsko-američkih tužitelja, koji su do nesnosnih detalja opisali kako su izraelske snage ubile njihove najmilije, uništile njihove domove i bombardirale Gazu koju su poznavale do neprepoznatljivosti. 

Tužitelji su od suca zatražili da naredi Bidenovoj administraciji da prestane slati oružje kojim bi Izrael ubio još više članova njihovih obitelji. Posljednji svjedok, proučavatelj židovske povijesti i holokausta Barry Trachtenberg, posvjedočio je da su akcije Izraela protiv Palestinaca predstavljale udžbenički slučaj genocida.

Trachtenberg je u svom svjedočenju naveo kako se rijetko događa da vladini i vojni dužnosnici tako jasno izraze svoju namjeru da počine genocid. 

Sudac se složio i primijetio da “izjave koje su dali različiti dužnosnici izraelske vlade ukazuju na to da je namjera tekuće vojne opsade u Gazi iskorijeniti cijeli narod i stoga vjerojatno spada u okvir međunarodne zabrane genocida”.

Sud je naposljetku odbacio slučaj na temelju nadležnosti, oslanjajući se na presedan da pravosudna vlast ne može presuđivati ​​o vanjskopolitičkim odlukama koje donosi izvršna vlast. 

Što je sljedeće? Obično se odbačeni slučaj smatra gubitkom za tužitelje. Ne ovdje. 

Izgradnja pritiska

Ovaj slučaj, koji je podnio Centar za ustavna prava u ime palestinskih organizacija za ljudska prava Defense for Children International – Palestine i Al-Haq, zajedno s Palestincima u Gazi i SAD-u, bio je povijesni od samog početka. Ostaje alat za povećanje pritiska na Bidenovu administraciju i pozivanje američkih čelnika na odgovornost za njihovu ulogu u izraelskom genocidu. 

Predugo je SAD bezuvjetno slao Izraelu milijarde dolara u oružju, ratnim zrakoplovima i drugoj vojnoj pomoći koju su financirali porezni obveznici. Amerikancima je dosta, a i ostatku svijeta. 

SAD je osigurao Izraelu oko 158 milijardi dolara (u dolarima bez inflacije) u bilateralnoj pomoći i financiranju raketnih sustava od Drugog svjetskog rata, što ga čini najvećim primateljem američkih sredstava u inozemstvu.

Palestinske porodice u Gazi ne mogu  priuštiti da SAD pošalju još jedan dolar genocidnom izraelskom režimu. Svaki dolar bezuvjetnog vojnog financiranja – svaka tenkovska granata, zajednički komplet streljiva za izravni napad i ratni avion – koji šalje SAD koristi se za uništavanje života Palestinaca i sposobnosti porodice da izgrade budućnost.

Odmah nakon što je Biden krajem prošle godine ubrzao prodaju tenkovskih granata izraelskoj vojsci, 12-godišnja Dunia Abu Mohsen ubijena je izraelskom tenkovskom granatom dok je spavala u svom krevetu u bolnici Nasser u južnoj Gazi. Dunia je bila u bolnici oporavljajući se od izraelskog zračnog napada krajem oktobra u kojem je ubijena njezina porodica, a noga joj je toliko ozlijeđena da ju je morala amputirati. 

Dunijina priča prati luk koji je postao reprezentativan za iskustvo palestinskog djeteta u Gazi. Izraelske su snage raselile, bombardirale, osirotile, osakatile i ubile Duniu, sve u roku od nekoliko sedmica. Ona je jedno od više od 10.000 palestinske djece u Gazi koje su u posljednja četiri mjeseca ubile izraelske snage. 

Da je Dunia još uvijek živa, možda bi bila jedno od milijun palestinske djece u Gazi na rubu gladi. Možda je jela travu, pila prljavu vodu i drhtala noću, poput mnogih palestinskih porodica koje žive u šatorima i nemaju kamo otići. Da je Dunia preživjela, možda bi izrasla i postala liječnica i pomogla palestinskoj djeci s doživotnim invaliditetom, kao što je sanjala. 

Prekasno je za Dunju. Da je Biden djelovao čim su izraelske snage počele bacati bombe na Gazu, nema sumnje da bi ona još uvijek bila živa. Mogla je živjeti, a moralni je neuspjeh Bidenove administracije što nije. 

Savezni sudac u Kaliforniji je to shvatio. Sjedila sam u sudnici i gledala ga kako pozorno sluša svjedočenje svakog tužitelja, posebno onih koji su opisivali sram i krivnju koju su osjećali dok su svojim poreznim dolarima plaćali uništenje njihovih porodica. Vjerujem da je njegov šok izraelskom vojnom brutalnošću koju podupiru SAD bio iskren, što je dovelo do njegovog snažnog prijekora “neumornoj podršci” Bidenove administracije.

Prošlo je vrijeme da SAD prestane naoružavati izraelsku vojsku. Pritisak da se prekine američka potpora Izraelu je jači nego ikad, i kao što je sudac primijetio: “Obveza svakog pojedinca je suočiti se s trenutnom opsadom u Gazi.”

MEE