Home » Palestinski studenti bili su ‘zarobljeni’ u studentskom domu dok je izraelska rulja skandirala ‘smrt Arapima’
Svijet

Palestinski studenti bili su ‘zarobljeni’ u studentskom domu dok je izraelska rulja skandirala ‘smrt Arapima’

Izraelski konjički policajci rade na mjestu događaja nakon incidenta u Jeruzalemu, 30. oktobra 2023. (Reuters)

Napad stotina krajnje desničarskih Izraelaca na palestinske studente u studentskim domovima Netanya Academic Collegea u središnjem Izraelu u subotu je učinio da se arapski studenti u Izraelu osjećaju krajnje nesigurno u kampusu.

“Ne može se opisati strah koji smo doživjeli”, ispričao je jedan student za Middle East Eye. “Iskreno sam vjerovao da mi je život u opasnosti. Bili smo zarobljeni u našim sobama spavaonica više od tri sata s neprijateljski raspoloženom gomilom vani, koja je skandirala ‘smrt Arapima’, dok se činilo da policija nije mogla intervenirati.”

Nedavni upad Hamasa  u Izrael, koji je rezultirao smrću 1300 Izraelaca 7. listopada, i odgovor izraelske vojske, koji je dosad ubio gotovo 9000 Palestinaca u Gazi, izazvali su ozbiljne napetosti između židovskih i arapskih studenata na izraelskim akademskim institucijama .

Tokom ovih neprijateljstava, mnogi  palestinski studenti su izvijestili da se suočavaju s suspenzijama, obično primajući obavijesti putem e-pošte u kojima ih se optužuje za “podršku terorizmu” zbog njihovih postova na društvenim mrežama u kojima izražavaju svoju osudu napada izraelske vojske na civile u Gazi.

Međutim, napad u Netaniji posebno je šokirao palestinske studente.

Incident je počeo u subotu ujutro kada su stanari studentskog doma čuli komešanje ispred svoje zgrade. Skupina židovskih vjernika iz susjedne sinagoge tvrdila je da su ih arapski studenti gađali jajetom tijekom šabatne molitve.

Ova informacija je podijeljena putem svjedočenja jednog studenta za MEE, koji je želio ostati anoniman iz sigurnosnih razloga.

‘Smrt Arapima’

Navečer se nekoliko stotina židovskih prosvjednika iz susjedstva okupilo ispred spavaonica Akademskog koledža Netanya, a mnogi od njih su skandirali “Smrt Arapima”. Neki su čak pokušali provaliti u zgradu, o čemu svjedoči video snimka događaja.

Nekoliko studenata dokumentiralo je te događaje s balkona svojih domova.

“Čini se da su vjernici čekali do Motza'ei Šabata [večer nakon vjerskog festivala Šabat], jer im općenito nije dopušteno koristiti svoje telefone tokom dana na Šabat”, dodao je student.

“Uvjeren sam da je ovo izmišljena optužba jer se čini da im je cilj jednostavno otjerati nas.”

Kasnije je policija izvršila pretragu domova u pokušaju da utvrdi tko je bacio jaje, ali nije pronašla dokaze koji bi potkrijepili optužbu.

Studentica je ispričala svoje iskustvo, rekavši da je u domove stigla oko 20 sati automobilom. Čim je stigla u kampus, primijetila je neobično okupljanje i čula svađu između arapskih studenata i izraelske policije u vezi s incidentom s bacanjem jajeta.

Po ulasku na parkiralište prepoznala je zaštitara i pokušala se s njime raspitati o situaciji. “Zvala sam ga nekoliko puta, ali nije odgovarao. Nastavio je hodati kao da ne čuje da ga netko doziva”, dodala je.

Ova je situacija djelovala uznemirujuće jer sigurnosne snage nisu bile česta prisutnost u kampusu. Međutim, ustrajala je u svojim nastojanjima da identificira policajca, osjećajući sve veći osjećaj nelagode.

“Nakon nekih pet do šest metara konačno je stao i razgovarao sa mnom izbjegavajući kontakt očima, gledajući u tlo. Pitala sam ga zašto se boji i nagovarala ga da razgovara sa mnom, uvjeravajući ga da ga poštujem. Na engleskom, ne na Hebrejski, odgovorio je: ‘Nemoj praviti probleme, bit ćeš dobro.'”

Otprilike 20 minuta kasnije izašla je van kako bi bacila smeće unutar kampusa. Po povratku je primijetila da deseci Izraelaca pokušavaju ući u spavaonice, dok je samo jedan policajac pokušavao spriječiti njihov ulazak.

“Nikad prije nisam osjetiila takav strah. Nisam čak ni čekala lift; trčala sam uz stepenice dok su kolege arapski studenti virili iznutra. Osjećali smo se kao lovina.”

Tokom tog vremena, gomila poruka preplavila je studentsku WhatsApp grupu. “Bili smo nesigurni oko toga što učiniti i kako se zaštititi. U međuvremenu, skandiranje ‘Smrt Arapima’ postalo je glasnije. Pobjegli smo na krovove i odande svjedočili kako stotine Izraelaca pokušavaju ući u zgradu, dok su policijske snage pokušavale blokirati ih.”

Nekoliko policajaca došlo je na krov i savjetovalo studentima da nije sigurno ostati ondje jer ih prosvjednici mogu vidjeti. Zbog toga su zamolili studente da se spuste u predvorje na prvom katu.

“Natjecali smo se s policijom, jer se nije činilo sigurnim sići dolje dok su prosvjednici također pokušavali dobiti pristup zgradi. Iskreno, ni njima nismo vjerovali, čak i ako jedan od policajaca koji je govorio bio Arap.”

Nakon gotovo dva sata svi su se studenti okupili na prvom katu, a policijske snage su ih štitile i pokušavale naći rješenje za njihovu evakuaciju.

“Usred svog ovog kaosa, morala sam se pribrati kako bih nastavila komunicirati s lokalnim medijima i smirila svoju prestravljenu obitelj kod kuće.

Dok su se studenti okupljali u predvorju, stigla je Miriam Fierberg, gradonačelnica Netanye, u pratnji upravitelja fakulteta, u pokušaju da smiri situaciju.

Naglasila je kako je važno da studenti shvate osjetljivost problema, ali ih je istodobno optužila za poticanje previranja na temelju navodnog incidenta bacanja jaja.

Nadalje, zatražila je da se studenti suzdrže od povratka u domove barem jednu sedmicu. Međutim, u viralnom online videu viđena je kako se obraća izraelskim skupinama vani, naizgled prije ulaska u studentske domove, i izjavila je: “Uklonit ćemo ih i dovesti stanovnike iz naselja oko Pojasa Gaze; tek tada će shvatiti.”

U policijskom priopćenju objavljenom nakon završetka događaja, nije se spominjalo uhićenja među stotinama pojedinaca koji su uzvikivali “Smrt Arapima”. Štoviše, nije bilo video dokaza koji bi potkrijepili tvrdnju da je jedan od arapskih studenata bacio jaje.

Fakultet je u priopćenju objavljenom nakon incidenta istaknuo da je policija odbacila tvrdnje krajnje desničarskih židovskih prosvjednika da su arapski studenti isticali palestinske zastave i puštali glasnu muziku. Međutim, priznali su da su tog jutra na vjernike bačena dva jaja, ne navodeći tko je odgovoran.

Prijateljski odnosi

Incident je bio posebno uznemirujući za studente jer se ovaj kampus obično smatra sigurnim utočištem za arapske studente.

“Protekle četiri godine živio sam u studentskim domovima i obično je prilično mirno. Često sam se ovdje osjećao sigurnije nego u vlastitom gradu zbog nasilja organiziranog kriminala”, objasnio je jedan student za MEE.

Nadalje je spomenuo da su palestinski studenti njegovali pozitivne odnose sa židovskom vjerskom zajednicom oko studentskih domova. U kampusu se čak nalaze sinagoga i pekara, koje posjećuju studenti bez ikakvih problema.

Dodatno, student je naglasio da su studenti različitih vjerskih pozadina na koledžu Netanya općenito poznati kao “vrlo miroljubivi” i nepristrani.

Istaknuo je da se palestinski studenti često samocenzuriraju, suzdržavajući se od izražavanja mišljenja kako bi izbjegli reakciju. Ipak, ova šutnja ih nije zaštitila od nedavnog napada.

“U biti smo izbrisali ‘Slobodu govora’ iz našeg leksikona. Rijetko izgovaramo svoje misli jer smo svjesni da bismo to učinili glavnom metom izraelskog bijesa. Međutim, unatoč našoj šutnji, bili smo ciljani i terorizirani samo zato što smo Arapi”.

Anan Dabbah, studentica prava koja također radi u studentskim domovima, izrazila je slične osjećaje. “Obično imamo prijateljske odnose s našim susjedima”, rekla je za MEE.

Dabbah je otkrila da je policija bila prisutna od samog početka okupljanja te da su uznemirene mase sudjelovale u prosvjedu koji je odobrila izraelska policija.

Kada je gomila pokušala provaliti u spavaonice, Dabbah je posegnula za arapskim članovima Kneseta kao što su Ayman Odeh i Mansour Abbas. Kao odgovor, Odeh je odmah organizirao autobus za evakuaciju učenika, a autobus je čekao na ulazu u grad.

Studentica koja nije željela biti imenovana iz sigurnosnih razloga izrazila je svoje razočaranje reakcijom policije. “Zašto bismo mi bili ti koji su prisiljeni otići? Zašto nismo adekvatno zaštićeni? Što da je situacija obrnuta i da Arapi huškaju protiv Židova?

“Što smo pogriješili? Sve mjere su ličile na prisilno raseljavanje.

“Naši su životi u opasnosti, uključujući naše obrazovanje, stanovanje i budućnost. Čak i ako smo nastojali afirmirati svoj arapski identitet kroz akademska postignuća, ostajući apolitični ili suzdržavajući se od izražavanja mišljenja, još uvijek smo u opasnosti.”

Youssif Taha, volonter Zajedničke koalicije studentskih blokova, organizacije osnovane za zaštitu studenata nakon izbijanja rata, optužio je Netanya College da nije zaštitio palestinske studente.

“Prema međunarodnim akademskim normama, institucija ima dužnost osigurati sigurnost svojih studenata”, rekao je.

Taha je naglasio da su studenti na ovom fakultetu prvenstveno apolitični, za razliku od drugih institucija. Također je primijetio da većina palestinskih studenata radi kako bi pokrili svoje troškove školarine.

“Sada možda neće moći raditi jer ih nema tko zaštititi. To predstavlja značajan ekonomski gubitak za studente”, zaključio je Taha.

Izvor