Home » Parižani osudili izraelski rat: To je genocid
Svijet

Parižani osudili izraelski rat: To je genocid

Hiljade prosvjednika marširale su glavnim gradom Francuske kako bi iskazali solidarnost s ljudima u opkoljenom Pojasu Gaze, nazivajući izraelske napade na bespomoćne ljude “genocidom” i zahtijevajući prekid vatre u Gazi.

Okupivši se na Trgu Republike u Parizu, gomila je marširala prema Trgu Bastille uzvikujući propalestinske slogane.

Protuizraelski prosvjednici tražili su zaustavljanje prisilnog raseljavanja stanovnika Gaze, transfer oružja Izraelu i ukidanje blokade opkoljene enklave.

“Kada gladuju i žeđaju narod, kada više nema funkcionalnih bolnica u Pojasu Gaze, to je genocid, kada bombardiraju i uništavaju kuće i škole, to je genocid i protiv toga se danas borimo”,  rekao je jedan od prosvjednika.

Imajte za sebe slavu prosvjeda protiv anonimne šutnje ubojica koji, skrivajući se jedan iza drugog, ubijaju, ubijaju i opet ubijaju, misleći da će na taj način riješiti probleme, rekao je obraćajući se skupu Jean-Luc Melenchon, čelnik iz La France Insoumise (LFI) .

Na snimci se vidi kako demonstranti pale baklje u bojama Palestine i mašu palestinskim zastavama dok marširaju s natpisima “Zaustavite isporuke oružja Izraelu”, “Sloboda za sve zatvorenike” i “Zaustavite masakre / Njihovi životi vrijede života vaših / Stop genocid”, među ostalim su sloganima.

Prosvjed su pozvali Nacionalni kolektiv za pravedan i trajan mir između Palestinaca i Izraelaca i drugi kolektivi poput Urgence Palestine. Marš je započeo na Place de la Republique, a završio na Place de la Bastille.

Brojni dužnosnici kao što su Jean-Luc Melenchon, čelnik LFI-a, Marin Tondelier, čelnik Europe Ecology Greens (EELV) i Hala Abu Hassira, palestinska veleposlanica u Francuskoj, bili su među prosvjednicima.

“Bilo je dosta prosvjeda od 7. oktobra i važno je nastaviti”, rekao je prosvjednik Skander Amor.

Francuski prosvjednici također su se okupili u Toulouseu i Nici u znak podrške Palestini.

Slične demonstracije održane su u nekoliko drugih zemalja diljem Zelenog kontinenta.

Prosvjednici su se okupili na središnjem trgu Mariahilf u austrijskoj prijestolnici Beču, prosvjedujući protiv smrtonosnih napada snaga izraelskog režima koji su nastavljeni nakon završetka humanitarne pauze prošle sedmice.

U Španjolskoj su propalestinski skupovi održani u Barceloni, Valenciji, Bilbau, Granadi i Madridu.

Prosvjednici su se također okupili u Milanu, Italiji i glavnom gradu Malte, Valetti, prosvjedujući protiv izraelskih napada na Gazu.

U drugim europskim zemljama, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo i Njemačku, prosvjednici su marširali kako bi iskazali solidarnost s nesretnim ljudima u opkoljenom Pojasu Gaze,

Snage izraelskog režima pokrenule su rat u Gazi 7. oktobra nakon što su palestinski pokreti otpora na tom području započeli operaciju Oluja al-Aqsa protiv okupacijskog entiteta kao odgovor na desetljećima dugu kampanju snaga okupacijskog režima zastrašivanja i masakra nad Palestincima i otimanja njihove zemlje.

Približno 15.500 Palestinaca ubijeno je, većinom žena i djece, u nemilosrdnim zračnim napadima snaga izraelskog režima, dok se mnogi još uvijek vode kao nestali i za kojima se traga i strahuje se da su mrtvi pod ruševinama.

Od početka izraelskog genocidnog rata na obalnom teritoriju ranjeno je više od 40.000 Palestinaca.