Home » Pojas Gaze: Izraelska policija privela 18 osoba, među njima tri kanadska državljanina
Svijet

Pojas Gaze: Izraelska policija privela 18 osoba, među njima tri kanadska državljanina

Foto: Ilustracija/AA

Izraelska policija privela je 18 osoba u gradu Khan Younis na jugu Pojasa Gaze, među kojima tri kanadska državljanina iz iste porodice, javlja Anadolu.

“Izraelska specijalna jedinica, u civilnoj odjeći uhapsila je Palestinca Ahmeda Hashema al-Aghu i njegove sinove Hashema i Baraau, koji imaju kanadsko državljanstvo”, rekao je za AA Ahmed al-Agha, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Palestini.

Al-Agha je rekao da su izraelske snage civilnim vozilima stigle do područja na zapadu Khan Yunisa gdje je raseljena porodica boravila.

Također su uhapsili još 15 osoba iz porodice Al-Agha.

Izraelska vojska je od 22. januara pokrenula niz intenzivnih napada na Khan Younis i okolna područja dok je napredovala u južnim i zapadnim dijelovima grada, prisiljavajući hiljade Palestinaca da napuste to područje.

Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra, ubivši najmanje 27.840 Palestinaca i ranivši 67.317. Vjeruje se da je oko 1.200 Izraelaca ubijeno u napadu Hamasa.

Prema podacima Ujedinjenih nacija zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​