Home » Pola milijuna stanovnika Gaze suočava se s ‘katastrofalnom nedostatkom hrane’ jer je 90% djece neuhranjeno
Svijet

Pola milijuna stanovnika Gaze suočava se s ‘katastrofalnom nedostatkom hrane’ jer je 90% djece neuhranjeno

Foto Reuters

Izvješće UN-a upozorilo je da se pola milijuna Palestinaca u Gazi suočava s katastrofalnim razinama gladi jer postoji visok rizik od gladi u cijelom Pojasu Gaze nakon novog  izraelskog nasilja posljednjih sedmica.

Najnoviji “Posebni pregled” Gaze iz UN-ova sustava praćenja gladi, Klasifikacija faza integrirane sigurnosti hrane (IPC), kaže da se jedan od pet stanovnika – više od 495.000 ljudi – sada “suočava s katastrofalnim razinama akutne nesigurnosti hrane”. uključujući “ekstremni nedostatak hrane, izgladnjivanje i iscrpljenost”.

Rečeno je da se situacija “ponovno počela pogoršavati nakon obnovljenih izraelskih neprijateljstava” i “i dalje postoji veliki rizik od gladi u cijelom Pojasu Gaze sve dok sukob traje i humanitarni pristup je ograničen”.

“Više od polovice [domaćinstava u Gazi] izvijestilo je da često nemaju hranu za jelo u kući, a preko 20% prođe cijele dane i noći bez jela. Nedavna putanja je negativna i vrlo nestabilna. Ako se to nastavi, poboljšanja viđena u aprilu mogla bi se brzo poništiti.”

U međuvremenu, Adnan Abu Hasna, glasnogovornik UN-ove agencije za palestinske izbjeglice (UNRWA), izjavio je  da su strašni uvjeti u sjevernom pojasu Gaze dosegnuli katastrofalne razine, ostavljajući desetine hiljada porodica u stanju gladi.

Katastrofalna situacija u Gazi nije ništa drugo do humanitarna kriza, a neke porodice jedva uspijevaju pojesti jedan obrok svaka dva do tri dana, rekao je Abu Hasna.

“Ozbiljna glad je u porastu u južnoj regiji Pojasa Gaze, gdje živi 75% stanovništva, sa zapanjujućih 90% djece u tom području koje je pothranjeno”, rekao je, pozivajući na hitna rješenja kako bi se zaustavila avet glad u Pojasu Gaze.

Prema izvješćima UN-a i humanitarnih organizacija, 50.000 djece hitno treba medicinsku pomoć zbog akutne pothranjenosti.

Osim nestašice hrane, stotine hiljada suočene su s ozbiljnom nestašicom pitke vode na području pod opsadom. Kriza se pogoršala uništenjem postrojenja za desalinizaciju i nestašicom goriva te otpadnim vodama koje cure u podzemne rezervoare teritorija, dodao je.

Nadalje je istaknuo da je pružanje pomoći Pojasu Gaze postalo golem i izazov bez presedana, pozivajući na “završetak rata, da Izrael otvori prijelaze i humanitarne koridore i poveća količinu pomoći”.

“Nastavak sadašnjih uvjeta čini situaciju u Gazi najgorom u historiji i nepodnošljivim paklom”, istaknuo je.

Njegove primjedbe dolaze nakon što je generalni povjerenik UNRWA-e Philippe Lazzarini u ponedjeljak izrazio duboku zabrinutost zbog lošeg stanja zdravstvenih ustanova u Gazi, navodeći da se lokalni zdravstveni sustav urušava pod pritiskom kontinuiranog “izraelskog bombardiranja i kopnenih operacija”.

“Gaza je desetkovana”, rekao je Lazzarini, dodajući da djeca umiru od pothranjenosti i dehidracije, dok hrana i čista voda čekaju u kamionima.

Agencije UN-a opetovano su upozoravale na ozbiljne nestašice osnovnih zaliha u Gazi, pogoršane ograničenim kopnenim pristupom i zatvaranjem prijelaza Rafah s Egiptom nakon što su ga zauzele izraelske snage početkom maja.

Izraelski genocidni rat odnio je živote gotovo 37.626 ljudi, uglavnom žena i djece, i ranio više od 86.098 Palestinaca od oktobra prošle godine.