Home » Inozemna pomoć ne stiže do Gaze, upozorava Borrell iz EU-a
Svijet

Inozemna pomoć ne stiže do Gaze, upozorava Borrell iz EU-a

Foto: AFP

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell još je jednom oglasio uzbunu zbog izraelskog režima koji podržava SAD i koji blokira međunarodnu pomoć da stigne do bespomoćnog palestinskog naroda zarobljenog u opkoljenom Pojasu Gaze.

“Nikakva pomoć ne ulazi u Gazu”, rekao je Borrell, ponovivši da unatoč teškoj situaciji s kojom se suočavaju nedužna djeca, žene i muškarci u Gazi, snage izraelskog režima nastavljaju okruživati ​​područje i blokirati ulazak vode, hrane i lijekova.

“Unatoč svim najavljenim taktičkim stankama, situacija je takva da nikakva pomoć ne ulazi u Gazu”, rekao je po dolasku u Vijeće za vanjske poslove u Luksemburgu u ponedjeljak.

“Pomoć se gomila izvan granice. Dio te robe propada”, naglasio je.

Borrell je rekao da najnoviji prijedlog o prekidu vatre koji je predložio američki predsjednik Joe Biden i koji je podržala EU nije uspio nakon što ga je izraelski premijer Benjamin Netanyahu navodno odbacio.

Borrell je inzistirao na tome da je prekid vatre “očajnički” potreban u Pojasu Gaze. “U suprotnom, tragedija će biti nesamjerljiva.”

“Posljednja izjava premijera Netanyahua potvrđuje da se ovaj plan, nažalost, neće provesti. Očajnički nam je potreban prekid vatre koji bi omogućio humanitarnu pomoć u Gazu. Inače će tragedija biti nemjerljiva. Pa to je već nesamjerljivo”, rekao je.

Netanyahu je u nedjelju rekao čak i ako Tel Aviv djelomično pristane na neke aspekte sporazuma o primirju koji su predložile SAD kako bi se vratili neki od cionističkih zarobljenika koje drže borci Hamasa na palestinskom području, snage izraelskog režima nastavit će brutalni genocidni rat na Gaza.

Izraelski premijer je ustvrdio da je “intenzivna faza” borbi s borcima Hamasa u južnom gradu Rafahu skoro gotova. “Ali to ne znači da će rat biti gotov.”

Nakon što završi intenzivna faza rata u Gazi, rekao je, izraelske snage će se “suočiti sa sjeverom” gdje će snage izraelskog režima pokrenuti “prvi i najvažniji” rat u Tel Avivu. Netanyahu je još jednom ponovio da mu je cilj “iskorijeniti” Hamas pokreta otpora iz cijelog Pojasa Gaze.

Vladajuće tijelo Hamasa u Gazi izjavilo je da su Netanyahuovi komentari “jasna potvrda njegovog odbijanja” sporazuma o primirju koji su predložile SAD, a koji je također dobio potporu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, kao i EU-a.

Snage izraelskog režima pokrenule su genocidni rat u Gazi prije gotovo 9 mjeseci ubivši preko 37.500 Palestinaca, većinom nevine djece i žena.

Ljudi iz svih slojeva društva diljem svijeta zahtijevaju trajni prekid vatre u Gazi, pozivajući čelnike Tel Aviva da zaustave svoju brutalnu agresiju kako bi omogućili humanitarnoj pomoći da stigne do zarobljenih Palestinaca.