Home » Povlačenje filmova sa festivala u Amsterdamu zbog osude propalestinskih skupova
Svijet

Povlačenje filmova sa festivala u Amsterdamu zbog osude propalestinskih skupova

Ranije ovog mjeseca, na početku najvećeg svjetskog festivala dokumentarnog filma, tokom govora direktorice IDFA Orwe Nyrabije, tri aktivistice su izašle na binu držeći znak sa sloganom koji neki doživljavaju kao poziv na promociju iskorenjivanja Izraela.

Dana 10. novembra, IDFA, koji je trajalao do 19. novembra, osudio je korištenje slogana u saopštenju.

 

“Naša misija i naše namjere su suprotne od toga da bilo koga povrijedimo ili učinimo da se osjeća nesigurno. Taj slogan nas ne predstavlja, a mi ga ni na koji način ne podržavamo. Iskreno nam je žao što je mnogima naštetio”, navodi se u saopštenju.

Izjava je izazvala proteste Palestinskog filmskog instituta (PFI), nacionalnog tijela odgovornog za promociju kinematografije Palestine, koje je kritikovalo prigovore organizatora Festivala.

Nakon kontroverzi, najmanje 20 stvaraoca koji su prisustvovali festivalu odazvalo se poziv PFI-ja da povuče svoje filmove, uključujući Basmu al-Sharifa.

Sharif, čiji su roditelji rođeni u Palestini, rekao je da je “od rijeke do mora” slogan protiv aparthejda koji zagovara državu u kojoj ljudi svih vjera imaju jednaka prava i da se, osuđujući ga, IDFA pridružila “agresivnoj propagandi” izraelske vlade.

Prije nego što je filmski festival izdao svoju izjavu, 16 osoba povezanih s izraelskom filmskom industrijom potpisalo je otvoreno pismo u kojem izražavaju svoje “krajnje užasnuće, razočaranje i zabrinutost” zbog protesta na sceni i pozitivnog propalestinskog prijema na festivalu.

Dok propalestinski skupovi u nekim zemljama doživljavaju gušenja, izraelsko nemilosrdno bombardovanje opkoljenog Pojasa Gaze razbjesnilo je ljude širom svijeta, izazivajući masovne proteste i pozive na hitan prekid vatre.