Home » Pozivi na bojkot protiv Izraela sve glasniji usred genocida u Gazi: Ne ubojicama djece
Svijet

Pozivi na bojkot protiv Izraela sve glasniji usred genocida u Gazi: Ne ubojicama djece

Autor: Press TV Staff Writer

Nakon što je prošle sedmice isteklo privremeno primirje između izraelskog režima i palestinske grupe otpora Hamas, režim je nastavio svoje opće bombardiranje opkoljenog Pojasa Gaze, s fokusom koji se sada pomiče prema jugu Gaze.

Dok su Sjedinjene Države i drugi zapadni saveznici režima u Tel Avivu i dalje duboko suučesnici u genocidu nad Palestincima, diljem svijeta sve su glasniji pozivi na bojkot režima i kompanija koje pomažu i podržavaju njegov genocidni rat protiv Palestinaca.

U ponedjeljak je Islamska komisija za ljudska prava (IHRC) sa sjedištem u Britaniji, zajedno sa skupinom za ljudska prava Inminds, pokrenula novu kampanju za “bojkot pobornika genocida”.

“Naše vlade odbijaju podržati prekid vatre kako bi se okončao genocid, umjesto toga navijaju za pokolj, osiguravaju oružje i političko pokriće kako bi Izrael mogao nekažnjeno nastaviti istrebljivati ​​Palestince”, rekli su u priopćenju.

“Moramo djelovati sada, učiniti sve što možemo da se suprotstavimo ovom genocidu. Jedna od najlakših stvari je bojkotirati one koji podržavaju genocid.”

IHRC i Inminds došli su do popisa kompanija koje su “posebno vrijedne prezira jer su pojačale svoju potporu Izraelu,  posebno vojsci”.

Na ‘crnoj listi’ su Coca-Cola, Schweppes, Fanta, Costa, Papa John's, Pizza Hut, Burger King, McDonald's, Pepsi, Nestle, KitKat, Maggi, Starbucks, Domino's Pizza, Walkers, Lays, Disney, Marvel, Chanel, Wix, Cat, Estee Lauder, La Mer, Clinique, Bumble i Bumble.

U printanoj bilješci stoji da kompanije kao što su McDonald's, Nestle, Burger King, Papa John's, Pizza Hut, Coca Cola i Domino's Pizza “daju velikodušne donacije izraelskoj vojsci” za provođenje nemilosrdnog genocida u Gazi.

Kompanije koje doniraju milijune izraelskom režimu “kroz kontroverzne neprofitne organizacije” dok ovaj provodi genocid u Gazi uključuju United Jewish Appeal, Fox, Disney, Paramount, Pepsico, Chanel, Caterpillar, Teva i druge, prema IHRC-u i Inminds istraživanje.

Kompanije koje nastoje “ušutkati kritiku genocida i promicati propagandu u ime Izraela” uključuju Starbucks, Wix, Estee Lauder i Spyglass Entertainment.

U utorak je Masar Badil – Palestinski alternativni revolucionarni pokret – pokrenuo još jednu kampanju koja poziva radničke aktiviste, sindikaliste i radničke organizacije da “poduzmu mjere za blokiranje izraelskih brodova, odbiju ih ukrcati ili istovariti i odbiju transportirati oružje rata izraelskoj okupaciji koja trenutno vodi genocid nad palestinskim narodom u Pojasu Gaze.”

Pokret je pozdravio nedavne akcije poduzete diljem svijeta, uključujući jemensku vojsku u “blokiranju korištenja jemenskih mora za prijevoz i prolaz cionističkih brodova i tereta”.

Prijevoznici u Belgiji, Barceloni i Japanu, navodi se, također su odbili utovariti oružje za izraelsku okupaciju, dok su lučki radnici u Italiji proveli jednodnevni štrajk protiv genocida u Gazi.

“Od Indije do Filipina do Južne Afrike, radnički pokret jasno je iznio svoje stajalište, zahtijevajući protjerivanje cionističkih veleposlanika i odbacujući korištenje migracione radne snage za podupiranje izraelskog okupacijskog režima u zamjeni palestinskih radnika”, navodi se u Izjavi.

Pokret je također pozdravio nedavne akcije Palestinske akcije u Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u, posebno u zatvaranju Elbit Systemsa, najvećeg izraelskog proizvođača oružja.

“Kritično je važno da to nisu simbolične akcije, izjave solidarnosti ili poruke podrške. Okretanje izraelskih brodova od svjetskih luka je, nadovezujući se na jemenski primjer, materijalno sredstvo za opsadu okupacije i potporu koloniziranom, okupiranom narodu Palestine”, istaknuo je pokret u priopćenju.

“To je materijalni doprinos suočavanju i okončanju eskalirajućeg genocida koji provodi izraelski režim više od 75 godina, s intenzivnom i krvavom eskalacijom u proteklih 57 dana koja je već odnijela gotovo 20.000 palestinskih života.”

Naime, Palestinska akcija je intenzivirala svoje akcije protiv tvornica Elbit Systems u Engleskoj kao iu SAD-u od 7. oktobra, prisiljavajući mnoge od njih da obustave rad.

Prema izvješćima, skupina za zagovaranje trajno je zatvorila najmanje dvije Elbitove tvornice u manje od dvije godine, uključujući sjedište u Londonu i tvornicu Ferranti u Oldhamu.

Posljednjih sedmica aktivisti Palestinske akcije blokirali su ulaz u tvornicu tvrtke u Bristolu u Ujedinjenom Kraljevstvu, zatvarajući njezino poslovanje. Zatvorili su i tvornicu tvrtke u Kentu.

Također, krajem prošlog mjeseca propalestinski aktivisti blokirali su ulaze u podružnicu Lockheed Martina ForwardEdgeASIC u zapadnoj američkoj državi Minnesoti zbog pomaganja genocida u Gazi.

Druge kompanije za proizvodnju oružja koje pomažu izraelski rat u Gazi također su se suočile s prosvjedima i blokadama propalestinskih aktivista posljednjih tjedana, uključujući Raytheon, Lockheed Martin i Boeing.

Vođa Islamske revolucije ajatolah Seyyed Ali Khamenei bio je najglasniji zagovornik bojkota protiv režima, a njegove su pozive ponovile sve najviše iranske vlasti.

Ekonomija izraelskog režima, kažu stručnjaci, nije samodostatna i uvelike ovisi o trgovini i uvozu, posebice energije, kao i izvozu, što je čini ranjivom na bojkot iz inozemstva.

Kampanja bojkota protiv režima, koja je intenzivirana od 7.oktobra, već pokazuje svoj učinak, pri čemu su mnoge velike tvrtke prijavile pad prihoda.

Starbucks je navodno izgubio 9,4 posto svoje vrijednosti u proteklih 11 dana, što je najveći pad otkako je kompanija izašla na burzu 1992. godine. Poduzela je mjere protiv svojih sindikata zbog podrške Palestincima.

Kampanja bojkota također je pogodila dionice PepsiCoa, koji su popularni multinacionalni brendovi kao što su Pepsi, Chipsy, Dunkin’ Donuts i drugi. Dionice PepsiCa pale su na najnižu vrijednost u oktobru u gotovo dvije godine, dosegnuvši 157,9 dolara po dionici, prema izvješćima.

Walt Disney, koji posjeduje Disney Channel i druge zabavne kompanije, također je pretrpio udarac s padom dionica za 0,59 posto u oktobru, dosegnuvši 83,1 dolar po dionici.

Boycott, Divestment and Sanctions (BDS), koji je vodio ovu anti-izraelsku kampanju bojkota, u objavi na X u ponedjeljak, rekao je: “Ciljanje na suučesničke kompanije može pomoći u zaustavljanju izraelskog genocida u Gazi.”

Pokret BDS je pacifistički pro-palestinski pokret koji već osamnaest godina promiče bojkot, otuđenje i ekonomske sankcije protiv Izraela.

“BDS poziva na bojkot izraelskih i međunarodnih kompanija koje su suučesnici u izraelskom genocidu u Gazi, apartheidu i drugim kršenjima palestinskih ljudskih prava”, navedeno je.

U međuvremenu, propalestinski aktivisti ovog puta nisu voljni odstupiti. Žele trenutni prekid genocida u Gazi i potpuni bojkot ubilačkog režima.

“Izrael želi normalizirati svoje užase u Gazi. Nadaju se da će nas ponavljanje i količina zločina desenzibilizirati i učiniti da se osjećamo bespomoćno”, napisao je aktivist za ljudska prava Arjun Sethi na X.

“Ne smijemo popustiti jer nema popuštanja u Gazi ili na Zapadnoj obali. protestirati. Bojkot. Organizirati. Odoljeti. Donijeti zakone. Obrazovati. Izgraditi.”