Home » U rijetkom potezu, šef UN-a poziva se na članak 99 Povelje zbog izraelskog rata protiv Gaze
Svijet

U rijetkom potezu, šef UN-a poziva se na članak 99 Povelje zbog izraelskog rata protiv Gaze

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres pozvao se na članak 99. Povelje UN-a koji se nije koristio decenijama, u rijetkom potezu da službeno upozori Vijeće sigurnosti UN-a na globalnu opasnost od brutalnog rata Izraela protiv opkoljenog Pojasa Gaze.

pismu Vijeću sigurnosti UN-a u srijedu, Guterres se pozvao na rijetko korišteni članak 99, njegov ekvivalent pritiskanju gumba za paniku, rekavši kako vjeruje da situacija na ratom razorenom palestinskom području “može pogoršati postojeće prijetnje održavanju međunarodnog mira i sigurnost.”

“Upravo sam se pozvao na čl. 99. Povelje UN-a – po prvi put u mom mandatu glavnog tajnika. Suočen s ozbiljnim rizikom kolapsa humanitarnog sustava u Gazi, pozivam Vijeće da pomogne u sprječavanju humanitarne katastrofe i apeliram na proglašenje humanitarnog prekida vatre”, rekao je Guterres na X.

Članak 99 kaže da šef UN-a “može skrenuti pozornost Vijeću sigurnosti na bilo koje pitanje koje po njegovom mišljenju može ugroziti održavanje međunarodnog mira i sigurnosti”.

Izrael je pokrenuo rat protiv Gaze 7.oktobra nakon što je Hamas izveo iznenadnu operaciju Oluja Al-Aqsa protiv okupacijskog entiteta kao odgovor na decenijama dugu represiju i pustošenje izraelskog režima nad Palestincima.

Preko 16.000 Palestinaca je ubijeno, većina žena i djece, a više od 43.000 drugih je ranjeno od početka sadašnjeg rata koji podupiru SAD.

“Bolnice su se pretvorile u bojna polja”, rekao je Guterres u svom pismu, dodajući da usred neprestanog bombardiranja svih dijelova Gaze “i bez skloništa ili osnovnih stvari za preživljavanje, očekujem da će se javni red uskoro potpuno prekinuti”.

“Jednostavno nismo u mogućnosti izaći u susret onima kojima je potrebna unutar Gaze”, rekao je nadalje šef UN-a, upozorivši da su suočeni s “ozbiljnim rizikom kolapsa humanitarnog sustava”.

Potez Guterresa znači da je on pozvao na glasovanje i rezoluciju protiv rata, a u korist mira u Gazi od strane 15-članog Vijeća sigurnosti UN-a, kao najmoćnijeg tijela UN-a.

U izjavi novinarima zajedno s pismom u sjedištu UN-a u srijedu, glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric naglasio je da je ovo prvi put da se Guterres osjećao prisiljenim pozvati se na članak 99, otkako je preuzeo dužnost 2017. godine.

Dujarric je također objasnio da je Guterres poduzeo “dramatičan ustavni potez … s obzirom na razmjere gubitka ljudskih života u Gazi i Izraelu, u tako kratkom vremenu.”

“Mislim da je to nedvojbeno najvažniji poziv. Po mom mišljenju, najmoćniji alat koji  glavni tajnik ima”, dodao je Dujarric.

Prema podacima UN-a, oko 80 posto stanovnika Gaze je raseljeno, a više od 1,1 milijun traži utočište u skloništima UN-ove Palestinske agencije za izbjeglice (UNRWA).