Home » Pristalice Palestine se okupile u Hollywoodu, protive se cenzuri glumaca
Svijet

Pristalice Palestine se okupile u Hollywoodu, protive se cenzuri glumaca

Američki demonstranti okupili su se u utorak ispred kancelarije Metro Goldwyn Mayer (MGM) na Beverley Hillsu u Californiji, uzvikujući “Slobodna Palestina” i “Primirje sada”.

“Zaista je važno da bilo ko zauzme stav protiv genocida. To je svačija humanitarna dužnost da to učini”, rekla je Sara, jedna učesnica na skupu.

Američki glumci i umjetnici koji govore protiv genocida izraelskog režima nad bespomoćnim Palestincima u Gazi kažnjavaju se zbog, kako tvrde, antisemitizma.

“To je nečuveno. Hollywood ima historiju ovoga. To je učinjeno ljudima u Holyywoodu tokom McCarthyjeve ere, a sada se i sami aktivno bave time”, rekla je Estee Chandler, jevrejska propalestinska učesnica, koja se okupila sa desetinama drugi demonstranata ispred United Talent Agency (UTA) prije nego što su marširali kroz Beverly Hills prema MGM-u.

„Medijski subjekti zapravo kažnjavaju ljude zbog toga što govore.”

Protesti u utorak na Beverly Hillsu dogodili su se usred izvještaja da je UTA odbacila Oscarom nagrađenu glumicu Suzan Sarandon zbog primjedbi koje je iznijela dok se obraćala na propalestinskom skupu u New Yorku prošlog mjeseca.

Odvojeno, glumica Melisa Barrera otpuštena je iz franšize od strane Spyglass Media Group nakon što je ponovno podijelila propalestinsku objavu na društvenim mrežama.

“Hollywood je poznat po cenzuri svih glumaca, umjetnika po tome što govore o tome. Oni otkazuju neke od svojih najboljih umjetnika i glumaca sa A liste”, rekla je učesnica skupa.

U međuvremenu, muslimanski američki lideri obećali su da će okupiti svoje zajednice protiv američkog predsjednika Joea Bidena u njegovoj kandidaturi za reizbor 2024. zbog njegove nepokolebljive podrške izraelskom genocidu u Gazi.