Home » Američke propalestinske demonstracije veće od onih proizraelskih
Svijet

Američke propalestinske demonstracije veće od onih proizraelskih

Propalestinski prosvjednici ispunjavaju ulice Brooklyna i Manhattana dok marširaju prema mostu Williamsburg tražeći pravdu za ljude u Gazi i pozivajući američku vladu da prestane slati pomoć Izraelu u New Yorku, Sjedinjene Države 4. decembra 2023. [Selçuk Acar/Agencija Anadolu]

Američki stručnjaci koji prate demonstracije podrške Izraelu i Palestincima u SAD-u rekli su da je mnogo više pristaša Palestine izašlo na ulice nego pristaša Izraela.

Izraelski Haaretz citirao je stručnjake u srijedu da je oko milijun Amerikanaca sudjelovalo u 2600 prosvjednih marševa u znak potpore Izraelu ili Palestincima od događaja 7. listopada. List dodaje da je 694.000 Amerikanaca sudjelovalo u bdijenjima u znak potpore Palestincima, dok je broj onih koji su izašli u znak potpore Izraelu bio svega 293.000.

U raznim američkim gradovima održane su velike demonstracije bez presedana u znak podrške palestinskom narodu. Slične demonstracije viđene su diljem Europe i drugih dijelova svijeta.

Izraelska okupacijska vojska od 7. listopada vodi razorni rat protiv Palestinaca u Pojasu Gaze. Ubijeno je više od 16.200 ljudi, najviše djece i žena, a 43.616 ih je ranjeno. Najmanje 8000 još uvijek se vodi kao nestalo pod ruševinama svojih domova koje su uništile izraelske snage, koje su napale i uništile civilnu infrastrukturu, stvarajući “humanitarnu katastrofu bez presedana”.