Home » Propalestinski aktivisti upali u izraelsku fabriku oružja u Britaniji
Svijet

Propalestinski aktivisti upali u izraelsku fabriku oružja u Britaniji

Propalestinski aktivisti provalili su u fabriku oružja u izraelskom vlasništvu sa sjedištem u Velikoj Britaniji, koji obezbjeđuje dijelove oružja za izraelsku vojsku usred njenog tekućeg genocidnog rata protiv Pojasa Gaze.

Provalu su izvršili članovi Palestine Action-a u ponedjeljak, mreže aktivista širom Ujedinjenog Kraljevstva koja se fokusira na “direktnu akciju” kako bi pokušala poremetiti i zatvoriti proizvođače oružja sa sjedištem u toj zemlji koji doprinose smrtonosnoj agresiji izraelskog režima na Palestince.

Aktivisti su probili put kroz tri sigurnosne ograde u Instro Precision, fabrici koja se nalazi u Kentu na jugoistoku Velike Britanije, koja proizvodi “proizvode za nišane i akviziciju oružja” za izraelsku vojsku. Specijalizirana za vojnu elektro-optičku opremu, Instro je veliki izvoznik za izraelski režim i njegovi proizvodi se vjerovatno koriste u kopnenim operacijama u Gazi, kaže Palestine Action.

Tokom akcije, aktivisti su razbili staklena vrata i upali u fabriku, gde su počeli da uništavaju opremu.

Kent Online, novinska kuća, citirala je grupu koja je rekla da “rastavlja tehnologiju, mašineriju i dijelove koji se koriste za proizvodnju ratnog oružja u pokušaju da spriječi izvoz oružja u Gazu”.

“Neki aktivisti su također postavili šiljaste trake na putevima koji vode do fabrike kako bi spriječili ulazak bilo kakvih vozila”, izvještava agencija.

U međuvremenu, izvršni direktor dobrotvorne organizacije Oxfam sa sjedištem u Londonu osudio je Veliku Britaniju kao “intelektualno i moralno nekoherentnu” zbog isporuke oružja Izraelu dok pokušava pružiti humanitarnu pomoć Gazi.

“Bilo da kažete da se radi o komponentama ili o cijelom oružju, to je sporna stvar, jer pojedinačne komponente zajedno čine ove uređaje koji ubijaju toliko nevinih ljudi”, rekla je Halima Begum u intervjuu za britanski dnevni list The Guardian.