Home » Grupa za ljudska prava: Izrael od 7. oktobra držao 640 maloljetnika u pritvoru, mnoge mučili
Svijet

Grupa za ljudska prava: Izrael od 7. oktobra držao 640 maloljetnika u pritvoru, mnoge mučili

Izraelska vojska je pritvorila 640 palestinske djece sa okupirane Zapadne obale od 7. oktobra prošle godine, a mnoga su bila podvrgnuta mučenju, medicinskom nemaru i mjerama odmazde, saopštila je grupa za ljudska prava u ponedjeljak, javlja Anadolu.

Udruženje palestinskih zatvorenika (PPS) saopštilo je da taj broj uključuje i one koji su pušteni iz izraelskih zatvora.

Navodi se da je trenutno 250 djece u izraelskim zatvorima zajedno sa odraslim palestinskim pritvorenicima, što je kršenje izraelskog zakona, jer bi djeca trebala biti u centrima za maloljetnike.

Dodaje se da su u nedjelju izraelske snage pritvorile 7-godišnje dijete Bahaa Kathem Haj-Mohammada iz grada al-Mughayyir, u blizini grada Ramallaha, i pretukle ga prije puštanja na slobodu.

“Neutvrđeni broj djece iz Pojasa Gaze nalazi se u zatvoru Megiddo na sjeveru Izraela“, dodaje se u saopštenju.

Od 7. oktobra prošle godine, kada je Izrael započeo napade na Pojas Gaze, došlo je do porasta broja pritvora, racija i napada na Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali i u Istočnom Al-Qudsu (Jerusalem).

U napadima izraelskih vojnika i Izraelaca od 7. oktobra na okupiranoj Zapadnoj obali i u Istočnom Al-Qudsu ubijeno je 548 Palestinaca.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je 37.347 Palestinaca, a 85.372 osobe su ranjene.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je najnovijom presudom Tel Avivu naložio da odmah obustavi operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata.