Home » Propalestinski prosvjednici bijesni u New Yorku, pozivaju na prekid američke pomoći Izraelu
Svijet

Propalestinski prosvjednici bijesni u New Yorku, pozivaju na prekid američke pomoći Izraelu

Foto AFP/PRESS TV

Propalestinski prosvjednici marširali su New Yorkom u još jednoj deklaraciji potpore ratom razorenoj Gazi, pozivajući na prekid američke vojne pomoći Izraelu, kao i sveopće opsade koja bi mogla rezultirati ” potpunim raspadom” zdravstvenog sustava kolaps” u opkoljenom pojasu.

Prosvjednici su se u ponedjeljak okupili ispred Memorijalnog centra za rak Sloan Kettering u New Yorku, uzvikujući “sramota” zbog suučesništva u izraelskom genocidnom ratu protiv Gaze.

Organizatori su rekli da je centar za rak “institucija suučesnik” za suradnju s izraelskim medicinskim centrima.

Skup je organizirala propalestinska skupina Within Our Lifetime (WOL). Održan je na Dan Martina Luthera Kinga mlađeg, događaj kojim se odaje počast legendarnom vođi građanskih prava.

“Ovaj marš je poziv da se zahtijeva prekid genocida, da se prekine sva američka pomoć Izraelu, da se ukine opsada i blokada Gaze kako bi se spriječio potpuni kolaps zdravstvenog sustava i još stotine hiljada smrti od bolesti ako bombe ih ne ubijaju prve”, napisali su na društvenim mrežama organizatori zajednice pod vodstvom Palestinaca.

Organizator WOL-a objasnio je u objavi na društvenim mrežama da je bolnica prihvatila novac od proizraelskih milijardera.

“Sloan Kettering prihvatio je donaciju od 400 milijuna dolara od milijardera cioniste Kena Griffina, najveću u njihovoj povijesti. Bilo je to nakon što je propalestinskim studentskim aktivistima na Harvardu zaprijetio opozivom ponuda za posao. Naše medicinske ustanove nisu nevini promatrači”, stoji u objavi.

Također u ponedjeljak, prosvjednici u bijelim kutama i medicinskoj odjeći marširali su do sjedišta Ujedinjenih naroda, a zatim do službene rezidencije gradonačelnice New Yorka, Gracie Mansion, u sklopu akcije “Poplavite Manhattan za Gazu na Dan MLK”.

To dolazi nakon što je gradonačelnik New Yorka, Eric Adams, glasno podržao izraelski rat protiv Gaze.

Uzvikujući slogane poput “Slobodna, slobodna Palestina” i “Svi smo mi Palestinci”, prosvjednici su nosili plakate s imenima zdravstvenih radnika koji su izgubili živote u izraelskim udarima.

Nekoliko je uhićenja izvršeno tokom prosvjeda u blizini vile Gracie, prema policajcima.

Miljama dalje u američkoj državi Vermont, prosvjednici su blokirali ulaze na parkiralište u kompleks za proizvodnju oružja.

Pozvali su američku vladu da prestane naoružavati izraelsku vojsku i pozvali na prekid vatre u Gazi.

Od izbijanja izraelskog genocidnog rata protiv Gaze, propalestinski prosvjednici izašli su na ulice gradova diljem svijeta, zahtijevajući prekid rata.

U subotu smo svjedočili najvećim propalestinskim prosvjedima u SAD-u od rata u listopadu.

Prosvjed je bio dio globalnog dana skupova koji su vidjeli slične propalestinske marševe u gradovima poput Londona, Rima i Johannesburga obilježavajući 100 dana rata.

Izrael je pokrenuo rat protiv Gaze 7. oktobra nakon što je palestinski pokret otpora Hamas pokrenuo iznenadnu operaciju Oluja Al-Aqsa na okupiranim teritorijima kao odgovor decenijama dugu kampanju krvoprolića i pustošenja izraelskog režima protiv Palestinaca.

Od početka ofenzive režim u Tel Avivu ubio je više od 24.100 Palestinaca, prema podacima palestinskog ministarstva zdravstva.

U priopćenju objavljenom u subotu, Euro-Med Human Rights Monitor rekao je da je oko 100.000 Palestinaca ubijeno, prijavljeno kao nestalo ili ranjeno od 7.oktobra, napominjući da taj broj uključuje one koji sada imaju dugoročne invalidnosti.

Također je procijenjeno da je ukupno 31.497 Palestinaca u Pojasu Gaze ubijeno do 13. januara.

Od poginulih u izraelskim zračnim i topničkim napadima na Strip, 28 951 (92%) bili su civili, uključujući 12 345 djece, 6 471 žena, 295 zdravstvenih radnika, 41 pripadnik civilne zaštite i 113 novinara, dok je 61 079 osoba ozlijeđeno, stotine njih kritički, dodaje se.

SAD i njegovi zapadni saveznici izrazili su podršku izraelskom ratu, a Washington je nastavio stavljati veto na rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a kojima se zahtijeva prekid vatre u Gazi.