Home » Čileanski predsjednik: Situacija u Gazi mnogo gora nego u Berlinu 1945.
Svijet

Čileanski predsjednik: Situacija u Gazi mnogo gora nego u Berlinu 1945.

Screenshot

Čileanski predsjednik kaže da je situacija u opkoljenom Pojasu Gaze, koji je pod izraelskim genocidnim ratom više od tri mjeseca, “puno gora” od one u njemačkom gradu Berlinu 1945. godine.

Gabriel Boric je to izjavio u ponedjeljak, govoreći o padu Berlina kojim je okončan Drugi svjetski rat.

“Gotovo sve kuće su uništene, a 1,5 milijuna ljudi nema gdje spavati. Ponestaje im hrane”, rekao je čileanski predsjednik.

Izraelski režim vodi brutalnu vojnu agresiju na palestinski teritorij od 7. oktobra 2023., kada su grupe otpora u Gazi izvele operaciju Oluja al-Aqsa protiv okupiranih teritorija.

Izraelski genocid do sada je odnio živote više od 24.000 Palestinaca, većinom žena i djece, ostavivši na hiljade drugih ranjenih.

Milijuni stanovnika Gaze također su ostali beskućnici kao rezultat izraelskog napada koji je, prema podacima Ujedinjenih naroda, raselio otprilike 85 posto stanovništva palestinskog teritorija.

Izraelski režim je također proveo sveobuhvatnu opsadu Gaze koja je spriječila dotok hrane, vode, goriva i lijekova na teritorij.

Primjedbe čileanskog predsjednika uslijedile su nakon što je u novembru prošle godine zemlja opozvala svog veleposlanika iz Izraela na konzultacije zbog genocida koji je u toku u Gazi

S oko pola milijuna Palestinaca, Čile je domaćin najvećoj palestinskoj zajednici izvan arapskih zemalja.

Ova latinoamerička država priznala je Palestinu kao “slobodnu, neovisnu i suverenu državu” 2011. godine.