Home » Rat u Gazi: Kontrast u tome kako UK tretira palestinske i ukrajinske izbjeglice je brutalan
Kolumne

Rat u Gazi: Kontrast u tome kako UK tretira palestinske i ukrajinske izbjeglice je brutalan

Djevojka reagira na mjestu izraelskog zračnog napada na zgradu u Rafi, u južnom Pojasu Gaze 2. aprila 2024. (Reuters)

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva mora ukinuti svoje okrutne barijere za palestinske izbjeglice koje traže utočište u Britaniji i također pomoći u zaustavljanju iznuđivanja očajnika na prijelazu Rafah

Richard Burden/MEE

Izbjeglice iz Gaze sa porodicama u Ujedinjenom Kraljevstvu suočavaju se i s kafkijanskim barijerama britanske vlade i ucjenom na granici između Rafe i Egipta. Porodica koju poznajem doživljava oboje.

No, prije nego što uđemo u to, razjasnimo jednu stvar. Način da se okončaju patnje u Gazi je trenutni prekid vatre i nesmetan humanitarni pristup pojasu.

Sto posto je neprihvatljivo očekivati ​​da Palestinci napuste svoju domovinu, koliko god ekstremisti koji dominiraju trenutnom vladom Izraela željeli što više njih potisnuti preko granice u Egipat. 

Većina Palestinaca koji žive u Gazi već potječu iz izbjegličkih porodica koje su tamo pobjegle kada su bile prisiljene napustiti svoje domove sjevernije kada je stvorena država Izrael 1948. godine. Palestinci to zovu Nakba ili katastrofa.

Pokolj u Gazi već je više nego užasan. Svijet ne smije dopustiti da se taj užas pretvori u Nakbu 2.0.

Niko ne sugerira da je odgovor za narod Ukrajine da napusti svoju domovinu i pred ruskom agresijom. Ali to nije spriječilo mnoge zemlje, uključujući našu, da otvore naša vrata kako bismo pružili utočište porodicama koje bježe od krvoprolića u Ukrajini.

To nije ništa više od ispravne stvari na ljudskoj razini i odražava duh Međunarodne konvencije o izbjeglicama iz 1951. godine, koje je Ujedinjeno Kraljevstvo potpisnik.

Oštar i brutalan

No, razlika između načina na koji Ujedinjeno Kraljevstvo tretira ukrajinske izbjeglice i one koji bježe iz Gaze je velika i brutalna. Da bi mu se dopustio ulazak u Ujedinjeno Kraljevstvo, neko ko bježi iz Gaze mora dokazati da već ima dozvolu za ulazak u Ujedinjeno Kraljevstvo na dulje od šest mjeseci i da on ili ona ima supružnika ili dijete od 17 ili manje godina koji ovdje žive.

Ako imate brata ili sestru koji žive u Ujedinjenom Kraljevstvu, ili ste ranjiva starija osoba s odraslim sinom ili kćeri ovdje, pravila Ujedinjenog Kraljevstva govore vam da to zaboravite.

Takvi se uvjeti ne nameću ljudima koji bježe iz Ukrajine. Doista, u sklopu programa Homes for Ukraine, građani Ujedinjenog Kraljevstva dobili su potporu da ugoste ukrajinske izbjeglice u svoje domove, bez obzira na to imaju li porodične veze ili ne. S pravom.

Kad ih se u parlamentu ispituje o svemu tome, britanski ministri često kažu da će razmotriti pojedinačne slučajeve Palestinaca koji bježe iz Gaze na koje im zastupnici skrenu pozornost. Zasad, međutim, ima malo dokaza da njihove riječi znače jako puno u praksi.

Ništa ne prisiljava vladu Ujedinjenog Kraljevstva da se ovako ponaša. To je s njezine strane namjerna politička odluka i vrijeme je da ministri promijene kurs.

Mnogi zastupnici i članovi Doma lordova iz različitih stranaka potpisali su  otvoreno pismo  barunice Bennett ministru unutarnjih poslova u kojem pozivaju na uvođenje palestinske vizne šeme po uzoru na Homes za Ukrajinu.

Dva prijedloga u sličnom smjeru također su iznesena u Donji dom.

Sva ova nastojanja zaslužuju našu podršku. Oni također zaslužuju djelovanje, a ne samo riječi, od ministara Ujedinjenog Kraljevstva.

Iznuđivanje

Ali ove stvari su samo dio priče. Da bi uopće izašli iz Gaze, palestinskim izbjeglicama mora se dopustiti da prođu kroz prijelaz između Rafe i egipatske Sinajske pustinje.

Iako granicom izravno upravlja Egipat, Izrael također odlučuje o tome kome je dopušteno proći prijelaz Rafah, a kome ne. Nije bilo drugog izlaza iz Gaze od 7. oktobra.

Palestinci koji pokušavaju doći u Ujedinjeno Kraljevstvo prvo moraju staviti svoja imena na popis koji generalni konzulat Ujedinjenog Kraljevstva u Jeruzalemu dostavlja egipatskim i izraelskim vlastima. Ako niste državljanin Ujedinjenog Kraljevstva ili na drugi način zadovoljavate restriktivna pravila britanske vlade o izdavanju viza, nećete biti na tom popisu.

Čak i ako vas UK stavi na popis, dopuštenje egipatskih i izraelskih vlasti za prelazak u Rafi nije zajamčeno.

Nakon što ste ušli na popis Ujedinjenog Kraljevstva ili ako ste Palestinac koji pokušava doći u bilo koju drugu zemlju, također će vam biti naplaćena ogromna naknada za fizički prolazak kroz prijelaz Rafah. Članovima jedne palestinske porodice koju poznajem nedavno je naplaćeno gotovo 9000 funti za prelazak majke i njezine djece u Egipat.

Znam za porodice koje su se suočile sa zahtjevima za još većim iznosima gotovine. Moji prijatelji su bili dovoljno sretni da su imali pristup takvoj vrsti novca. To bi jednostavno bilo izvan dosega većine Palestinaca u Gazi – pojasu zemlje koji je bio opustošen siromaštvom davno prije najnovije izraelske invazije i koji nije imao nikakvo funkcionalno ekonomiju tokom proteklih šest mjeseci rata.

Čini se da niko ne zna koliko se novca koji se traži od Palestinaca na prijelazu Rafah sastoji od službenih naknada egipatske vlade, a koliko zbog korupcije na granici.

U svakom slučaju, radi se o iznudi usmjerenoj protiv ljudi koji su već proživjeli neizrecive strahote u Gazi.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva ne samo da mora ukloniti brutalne prepreke koje postavlja na put palestinskim izbjeglicama koje traže utočište u Ujedinjenom Kraljevstvu, osobito ako ovdje imaju porodične ili druge veze. Također mora, zajedno s drugim zemljama, izvršiti očigledan pritisak na Egipat da zaustavi ucjenu u Rafi – bilo da proizlazi iz službenih izlaznih naknada ili radnji korumpiranih dužnosnika.

Uobičajena pristojnost ne zahtijeva ništa manje.