Home » Šef UN-a uznemiren novim napadima na muslimane u Mjanmaru
Svijet

Šef UN-a uznemiren novim napadima na muslimane u Mjanmaru

Vojnici stoje pokraj vojnih vozila dok se ljudi okupljaju kako bi prosvjedovali protiv vojnog udara u Yangonu, Mianmar. (Reuters)

Generalni sekretar UN-a António Guterres “uznemiren” je izvještajima o tekućim zračnim napadima u Mjanmaru u kojima je u ponedjeljak ubijeno više od 20 civila u gradu Minbya u državi Rakhine, rekao je glasnogovornik UN-a.

“Širenje sukoba u (pretežno muslimanskoj) državi Rakhine dovodi do raseljavanja i pogoršava već postojeće ranjivosti i diskriminaciju”, rekao je portparol.
“Generalni sekretar UN-a je uznemiren izvještajima o tekućim zračnim napadima vojske, uključujući današnje u gradu Minbya, u kojima su navodno ubijeni i povrijeđeni mnogi civili.
Do nasilnih sukoba u zapadnoj mjanmarskoj državi Rakhine došlo je nakon “napada” na sigurnosne snage u novembru, koji je označio kraj primirja koje se uglavnom poštovalo od vojnog udara 2021. godine.
“Generalni sekretar poziva sve strane da spriječe dalje podsticanje napetosti u zajednici”, dodao je portparol.
Grad Minbya u Rakhineu jedna je od lokacija na kojoj se izvode zračni napadi i doživio je teške sukobe između oružanog krila vojne hunte, Tatmadaw, i Arakan Armije (AA) tokom rata u Mjanmaru, te je došao pod potpunu kontrolu Arakana prošli mjesec.

Zračni napad u ponedjeljak pogodio je muslimansko selo Thar Dar oko 1:45 ujutro nakon što je borbeni avion bacio bombe, ubivši 10 muškaraca, četiri žene i 10 djece, rekao je jedan stanovnik AFP-u.
“Lovac je neprekidno pucao i bacao bombe koje su na licu mjesta ubile 20 seljana. Troje od 15 povrijeđenih seljana su kasnije umrli u bolnici”, rekao je jedan mještanin.
“U našem selu nije bilo borbi i bombardovali su nas”, rekao je mještanin, tražeći anonimnost iz bezbednosnih razloga.
Prema izvještajima, u incidentu je poginuo Mawlawi U Hasa Nali (60), muslimanski vjerski učenjak, zajedno sa suprugom i troje djece.
AA je stekla kontrolu nad gradovima Pauktaw, Minbya, Mrauk-U i Ponnagyun, gdje hunta izvodi svakodnevne zračne napade koristeći mlazne lovce. Ovi vazdušni napadi su namerno usmjereni na stambena naselja i sela.
AA predstavlja jednu od brojnih oružanih frakcija etničkih manjina koje se nalaze u pograničnim regijama Mjanmara.
Zajednica Rohingya, muslimanska manjina, decenijama je podvrgnuta progonu u Mjanmaru sa većinskim budističkim stanovništvom. Skoro milion njih napustilo je svoje domove nakon genocida koji je predvodila vojska 2017.
Blizu milion izbjeglica Rohingya trenutno boravi u prenaseljenim kampovima koji se nalaze u okrugu Cox's Bazar u Bangladešu, koji dijeli granicu s Mjanmarom, dok su mnogi koji traže azil raštrkani po susjednim zemljama poput Indije.