Home » WHO diže uzbunu zbog strašne gladi djece u Gazi
Svijet

WHO diže uzbunu zbog strašne gladi djece u Gazi

Palestinci bježe iz područja grada Gaze koje je bombardirao Izrael. (AFP)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala je strašno upozorenje, rekavši da je sve veći broj djece u Gazi na rubu smrti zbog teške gladi.

Margaret Harris, predstavnica WHO-a, podijelila je uznemirujuća zapažanja s terena, rekavši: “Ono što nam liječnici i medicinsko osoblje govore je da sve više i više vide posljedice gladovanja; vide kako novorođenčad jednostavno umire jer imaju prenisku porođajnu težinu.” 

Obraćajući se novinarima u Ženevi, Harris je naglasila hitnu potrebu za nutricionističkom intervencijom kako bi se spasili ovi mladi životi.

U ratom razorenoj regiji bilježi se porast broja trudnica s opasno niskom težinom koje traže liječničku pomoć, rekla je.

Harris je istaknula opasne komplikacije koje proizlaze iz pothranjenosti toekom trudnoće, situaciju koju pripisuje isključivo ratnim razaranjima.

“Prije sukoba, zdravstveni sustav Gaze bio je robustan, a pothranjenost je bila praktički nečuvena. Sadašnje medicinske krize u potpunosti su posljedica ljudskih postupaka”, ustvrdila je.

Kao odgovor na ovu hitnu humanitarnu situaciju, WHO aktivno uspostavlja hitne centre za stabilizaciju pothranjenosti kako bi pomogla najugroženijima u Gazi.

Međutim, inicijativa se suočava sa značajnim izazovima zbog sigurnosnih problema i trajnih prepreka pristupu pomoći.

“Uspjeli smo uspostaviti centar u južnom dijelu Gaze i planiramo još jedan na sjeveru. Ipak, bez sigurnog prolaza i pristupa za dovoz zaliha, naši napori su ograničeni. Prekid vatre je imperativ kako bi se olakšala dostava pomoći, “ objasnila je Haris.

Osjećaj očaja je opipljiv, prema Harris, koja je naglasila nužnost dopuštanja značajne pomoći u Gazu.

Kada se to dogodi, zalihe pomoći “bit će upijene poput pijeska”, rekla je.

Svjetska banka upozorava na glad

Svjetska banka izdala je oštro upozorenje jer se više od polovice stanovništva Gaze suočava s “neposrednom prijetnjom gladi”.

Institucija je hitno pozvala na zajedničke napore kako bi se spriječio gubitak života.

” Više od polovice stanovništva Gaze na rubu je gladi – uključujući djecu i starije osobe – Grupacija Svjetske banke poziva na hitnu akciju kako bi se spasili životi”, rečeno je.

“Pridružujemo se međunarodnoj zajednici u pozivu na hitan, besplatan i neometan pristup medicinskim potrepštinama, hrani i životno bitnim uslugama putem svih dostupnih sredstava, brzo i u velikim razmjerima.”

Od početka rata 7. oktobra, izraelski je režim nametnuo strogu opsadu Gaze.

Razorna genocidna kampanja rezultirala je više od 31.800 smrti Palestinaca.

Budući da je veći dio sjeverne Gaze pretvoren u ruševine, humanitarne organizacije upozoravaju da se većina stanovnika sada bori s ekstremnom glađu.

Glavni tajnik UN-a António Guterres u ponedjeljak je ponovio apel izraelskim vlastima “da osiguraju potpun i nesmetan pristup humanitarnoj robi diljem Gaze”.

Govoreći ispred Vijeća sigurnosti u New Yorku, Guterres je također pozvao međunarodnu zajednicu da “u potpunosti podupre” UN-ove humanitarne napore.

“Palestinci u Gazi podnose užasne razine gladi i patnje”, rekao je šef UN-a.