Home » SKANDAL NA UGLEDNOJ TELEVIZIJI: Ko je na N1 BiH zabranio emitiranje istraživačke emisije o Draganu Čoviću?!
BiH

SKANDAL NA UGLEDNOJ TELEVIZIJI: Ko je na N1 BiH zabranio emitiranje istraživačke emisije o Draganu Čoviću?!

Dragan Čović/SB

N1 televiziju u BiH potresa ogroman skandal koji je razotkrio hrvatski utjecajni sedmičnik Nacional. Ovaj list piše kako je N1 BiH, bosanskohercegovačka podružnica jedne od najvjerodostojnijih televizija u regiji, prvu put u svojoj povijesti podlegao autocenzuri: bosanskohercegovačka redakcija N1 u rujnu je ‘bunkerirala’ svoju već snimljenu istraživačku emisiju o predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću, piše Nacional.

– Riječ je, bez ikakve sumnje, o uređivačkom propustu kakav se na Ni BiH ne pamti, a koji biva još i težim kada se zna da je, s cenzurom emisije o Čoviću, ukinut i cijeli dotad vrlo uspješan istraživački serijal ‘Ispod površine’, u sklopu kojega je spomenuta emisija i snimljena, i to usprkos činjenici da su prethodne emisije tog serijala – o Miloradu Dodiku ili smijenjenom direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću, na primjer- doživjele visoku gledanost i pohvale kako gledateljstva tako i uredništva i uprave N1 BiH”, navodi se u uvodu članka koji potpisuje autor Boris Pavelić.

Dalje se navodi kako je glavni urednik Nacionala Berislav Jelinić još u augustu dao izjavu, ali da emisija nikad nije emitirana.

“Nacional je želio doznati zašto taj rad nije objavljen ni tri mjeseca nakon predvidenog emitiranja u septembru. Autor serijala i emisije Boris Brezo potvrdio je Nacionalu da je emisija snimljena, ali nije emitirana, no odbio je iznijeti podrobnosti slučaja. Nacional je zato protekle sedmice razgovarao s više izvora s televizije N1 BiH, koji su željeli ostati anonimni, ali i s ostalim sugovornicima u toj nikad objavljenoj emisiji. Riječ je, doznali smo, o emisiji u kojoj je autor, na temelju dostupnih sudskih i službenih dokumenata i izjava relevantnih sugovornika – političara, novinara i politologa – istražio i analizirao pravosudne, političke i moralne kontroverze te političku moć predsjednika HDZ-a BiH i Hrvatskoga narodnog sabora Dragana Čovića, najmoćnijeg hrvatskog političara u BiH te jednog od najmoćnijih političara u susjednoj zemlji”, piše u članku.

Dalje se navodi da emisija nije bila istraživačka u klasičnom smislu, jer se u njoj ne otkrivaju nove spoznaje, ali se ne iznose ni optužbe koje bi mogle kao posljedicu imati tužbe.

“Riječ je o sažimanju i preglednom ali informativnom prikazu poznatih, ali rjeđe spominjanih detalja Čovićeve političke karijere koju prate brojne kontroverze: autor je, na primjer, podsjetio kako su u jednom od više sudskih predmeta protiv Dragana Čovića, nakon što je nepravomoćno osuđen na pet godina zatvora, sudski dokazi misteriozno nestali u prijevozu iz zgrade Suda BiH u zgradu kantonalnog tužiteljstva, pa je oslobođen zbog nedostatka dokaza”, navodi se.

Emisija o Draganu Čoviću, doznaje Nacional, produkcijski je bila kvalitetnija od svih dosadašnjih pa se cijela redakcija Ni BiH televizije radovala njezinu objavljivanju, tim više što je prethodna istraživanja tog serijala o najvećim kontroverzama u BiH gledateljstvo primalo s velikim interesom i pohvalama.

“Emisija međutim nije bila objavljena krajem rujna, kako je bilo planirano, da njome započne ovogodišnja sezona Ni BiH televizije. Zašto, nitko nije znao. Prve jasnije informacije o tome, prema prošlotjednim saznanjima Nacionala, glavni urednik N1 BiH Amir Zukić iznio je na sastanku cijele redakcije N1 BiH 21. studenoga, jednome od redovitih sastanaka koje uredništvo te kuće održava s vremena na vrijeme. Na tom sastanku Zukić je javno rekao da je ‘board’ zabranio emisiju o Čoviću, što je izazvalo revolt velikog broja zaposlenih na Ni BiH koji su zahtijevali da Zukić objasni razloge zabrane. Zukić je prenio kako ‘board’ emisiju smatra ‘jednostranom’ te da bi Čović zbog nje mogao tužiti Ni BiH, a ta je tvrdnja, pak, izazvala još veće nezadovoljstvo pa su novinari i zaposlenici od Zukića zahtijevali da se, kao glavni urednik, izjasni što misli o emisiji. Odgovorio je da ga je ‘stid sto emisija nije išla'”, ističe se u tekstu.

Nacional je tražio od Zukića objašnjenje. Odgovorio je ovako:

“Uredničko vijeće procijenilo je da novinarsko istraživanje za tu konkretnu emisiju nije zadovoljilo profesionalne standarde N1 BiH i uredničke kriterije koje slijedimo.”

Nacional je tražio da Zukić objasni ko je, imenom i prezimenom, u “uredničkom vijeću” N1 BiH, ali nije odgovorio.

“Izvori Nacionala kažu da takvo tijelo ne postoji u redakciji Nı BiH u Sarajevu pa je moguće samo to da je riječ o Upravi United Medije, kompanije vlasnice N1 televizije i još niza moćnih televizija u regiji, kojoj je sjedište u Švicarskoj. Članovi Uprave su, kako stoji na webu United Medije, Aleksandra Subotić, Dirk Gerkens, Srdan Ćirović, Ivan Krstić, Ivana Galić Baksa, Srećko Husnjak, Veljko Smiljanić, Ralf Manthey i Pavel Blagov. Nacional je pitanja o zabrani emisije poslao i upravi United Medije, ali odgovore nismo dobili”, ističe se.

Veza s Eronetom?

Nacional je sa Zukićem htio provjeriti i neslužbena nagađanja da je emisija zaustavljena zato što uprava United Medije nije htjela riskirati lukrativni ugovor s mobilnim operaterom HT Eronet, za koji nije tajna da je pod osobnim Čovićevim utjecajem.

“Na pitanje o tome Zukić je odgovorio: ‘N1 BiH je informativni medij i mi se ne bavimo ugovorima s telekom operaterima. Sve ugovore sklapa United Media, kao medijska grupacija kojoj pripadamo”, navodi se.

Sedmičnik je pitanja poslao i HT Eronet, a u odgovoru su naveli imaju ugovor o reemitiranju programskog sadržaja, ali da oni ne utječu na uređivačku politiku. Međutim, Nacional navodi da Čović itekako ima utjecaj na HT Eronet.

“O tome svjedoči i njegova vlastita izjava od 12. travnja ove godine, objavljena na news portalima u BiH, u kojoj je najavio smjene u upravi HT Eroneta. Stoga mogu biti itekako ute- meljene pretpostavke da je Ni BiH odustao od objavljivanja istraživačke price o Čoviću kako ne bi izgubio važnu mogućnost emitiranja na platformama HT Eroneta”, navodi se u članku.

Nacional dalje citira Amira Zukića koji tvrdi da su ranije emisije iz serijala ‘Ispod površine’ bile bazirane na činjenicama, te da je odjek bio ‘zadovoljavajući’.

Na pitanje je li N1 BiH svjestan reputacijske stete koju izaziva vijest da ne objavljuje vlastitu, već snimljenu emisiju, Zukić je odgovorio: “Upravo zbog potencijalne reputacijske štete za Ni BiH i objavljivanja informacija bez dokaza, emisija nije puštena u program.”

Ipak, izvori Nacionala imaju drugačiji stav.

“Izvori Nacionala tvrde kako nije bilo nijednog razloga da se emisija o Čoviću ne objavi: napravljena je na istim profesionalnim načelima kao i sve dosadašnje te je kao i prethodne emisije za koje je autorski tim dobio pohvale i od urednika i od uprave N1 BiH, bila ‘bazirana na činjenicama iz istražnih postupaka ili postojećih sudskih procesa’. Autor emisije Boris Brezo skrupulozno je doznao i objavio koji su točno dokazi nestali u sudskom procesu te o tome tražio i dobio reakciju nadležnih pravosudnih tijela”, ističe se u tekstu Nacionala.

Izvor