Home » Skup podrške Palestini u Podgorici: Crna Gora da prekine saradnju s Izraelom
Region

Skup podrške Palestini u Podgorici: Crna Gora da prekine saradnju s Izraelom

Foto: Rusmin Radic/Anadolu

Više stotina građana okupilo se danas u Podgorici, glavnom gradu Crne Gore, na skupu podrške narodu Palestine, javlja Anadolu.

Okupljeni građani, u marš za Palestinu krenuli su od zgrade Vlade, nakon čega je kolona prošla pored Predsjedništva i Skupštine Crne Gore, do Trga nezavisnosti.

Učesnici protesta su nosili zastave Palestine i uzvikivali parolu “Free Palestine”.

Jovan Mandić iz Pokreta solidarnosti sa Palestinom, pozvao je na bojkot izraelskih proizvoda, jer, kako je kazao, te kompanije finansiraju “genocid u Gazi”.

“Osuđujemo izjave naših državnih zvaničnika, sa akcentom na izjavu ministra vanjskih poslova Filipa Ivanovića, jer narod Crne Gore ne smatra Izrael za prijateljsku državu. Tražimo povlačenje njihovih izjava”, kazao je Mandić.

Pozvao je crnogorsku Vladu da odmah prekine saradnju u oblasti bezbjednosti i vojske sa državom Izrael, da osudi izraelske ratne zločine koji su u toku i pozove na hitnu implementaciju rezolucije Ujedinjenih nacija.

Maja Raičević iz Centra za ženska prava poručila je da neće da ostane nijema na stradanja nedužnih.

“Danas sam ovdje jer smatram da je svaki ljudski život vrijedan, jer ne vjerujem da put do mira vodi preko leševa 11.000 civila u Gazi, od čega 4.500 djece”, kazala je Raičević.

Istakla je i da stradanje nedužnih u Gazi predstavlja poraz civilizacije.

“Stradanje nedužnih neće i ne može dovesti do mira. Mir se može postići samo težnjom ka kolektivnoj sigurnosti i okončanjem dominacije jednih nad drugima”, kazala je Raičević i pozvala sve građane u Crnoj Gori da potpišu peticiju Amnesty Internationala za prekid vatre u Gazi i prestanak ubijanja civila.

Putopisac Edin Krnić kazao je da Palestinci, gdje god da se nalaze, doživljavaju torturu. To je, kaže, imao priliku da se lično uvjeri i to prikaže u emisijama na Televiziji Crne Gore.

“Ja sam imao više prilika da se uvjerim u to, da dokumentujem i prikažem u nekoliko emisija na TVCG, da napišem o tome. Prije tri dana sam došao upravo sa tog područja, bio sam skoro mjesec u Libanu kada su gađali Liban iz Izraela, bio sam u Siriji u Damasku kada su tog dana gađali aerodrome u Alepu i Damasku i Jordanu i Saudijskoj Arabiji. Oni nemaju nikakvog obzira koga će da gađaju. Prosipaju silu i u tome im pomaže Amerika”, kazao je Krnić.

Građanski aktivista Dževdet Pepić poručio je da svi koji su podigli glas protiv agresije Rusije na Ukrajinu, imaju mnogo veći razlog da kažu “stop zločinima i genocidu naročito nad djecom”.

“Da li djeca Palestine vrijede manje od ruske, ukrajinske, američke, španske, naše djece. Ono što me posebno boli je licemjeran odnos zapadne demokratije, istočne, južne, naših NVO političkih aktivista, koji ćute nad onim što se dešava”, kazao je Pepić i dodao da sva djeca u svijetu imaju hiljadu želja, a djeca u Palestini samo jednu – da odrastu.

AA