Home » Potreseni Hrvati iz Gaze konačno u Zagrebu: Prošli smo strahote
Region

Potreseni Hrvati iz Gaze konačno u Zagrebu: Prošli smo strahote

IZVOR: PIXSELL / AUTOR: TOMISLAV MILETIC/PIXSELL

Prva skupina evakuiranih hrvatskih državljana iz pojasa Gaze stigla je Hrvatsku

Kažu kako su u pojasu Gazi proživjeli strahote. “Dobro smo, putovanje je bilo dugo. Strašno je. Sve je bombardirano – bolnica, škola. Jedna naša državljanka, prijateljica je poginula prije nekoliko dana. Puno je puta bilo napada, ali nikada ovako, ovo je genocid’, rekla je jedna od pristiglih, te dodala da su fizički dobro, ali ne i psihički.’ ‘Hvala Bogu što smo stigli ovdje. Situacija je strašna, mrtvi na ulicama’, dodao je jedan gospodin, prenosi HRT.

U zagrebačkoj zračnoj luci je i Amani Elbalawi, koja je dočekala povratak oca.

‘Moj otac bio je u katastrofalnoj situaciji, kao i svako tamo. Izašao je uz pomoć veleposlanstva jer smo na vrijeme poslali dokumente. Sačekali su ga na egipatskoj strani’.

Amani je rekla kako je njezin otac krajem rujna otišao u pojas Gaze posjetiti braću i sestre. ‘Nitko nije mogao ni zamisliti što će se dogoditi, iako su oni tamo navikli na sve to, ali nikada do ovakvih razmjera nije došlo’, rekla je.

Na pitanje kako je uspjela komunicirati s ocem, rekla je da dva-tri dana nisu uopće imali kontakt . ‘Većinom smo se čuli ujutro preko telefona, direktno smo zvali na njegov broj mobitela. A kada je htio internet, morao je ići do jedne banke koja je na otvorenom. To je bilo jako nesigurno’, rekla je Amani.

Podsjetimo, u četvrtak su evakuirani svi hrvatski državljani koji su htjeli napustiti pojas Gaze. Iako su se prvotno prijavila 23 hrvatska državljanina, jedna se žena predomislila i odlučila ostati, potvrđeno je tada iz službenih izvora.

U Gazi je, prema podacima Ministarstva vanjskih i europskih poslova, ukupno 47 hrvatskih državljana, a njih samo 23 zatražilo je da ih se evakuira. Nažalost, jučer se pojavila informacija da je jedan Hrvat poginuo. Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da to još nije potvrđeno.