Home » Službenica State Departmenta podnijela je ostavku zbog američke podrške Izraelu
Svijet

Službenica State Departmenta podnijela je ostavku zbog američke podrške Izraelu

AFP

Službenica State Departmenta podnijela je ostavku u srijedu u znak prosvjeda protiv podrške Bidenove administracije Izraelu, rekavši da je to njezin posao promicanja ljudskih prava učinilo “gotovo nemogućim”.

Annelle Sheline, 38, dala je ostavku usred dvogodišnjeg ugovora s američkim State Departmentom kao službenica za vanjske poslove u Uredu za demokraciju, ljudska prava i rad.

Sheline je rekla  da s obzirom na njen položaj, nije vjerovala da je dovoljno važno da javno objavi svoju ostavku, ali su je ohrabrili drugi zaposlenici State Departmenta koji se protive američkoj potpori izraelskom ratu protiv Gaze.

“Odgovor koji sam više puta čula bio je, ‘molim vas, govorite u naše ime’.”

“Podnoseći ostavku javno, rastužuje me spoznaja da vjerojatno gubim budućnost u State Departmentu”, napisala je u otvorenom pismu na CNN-u.

Sheline, čiji je posao bio usredotočen na promicanje ljudskih prava na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi, rekla je da je pokušala izraziti svoju zabrinutost oko američke potpore Izraelu u depešama s neslaganjem State Departmenta i na sastancima osoblja, ali da je to bilo besmisleno “sve dok SAD nastavlja slati stalni dotok oružja u Izrael”.

“Moji kolege i ja smo s užasom gledali kako ova administracija isporučuje na hiljade precizno navođenog streljiva, bombi, malog oružja i druge smrtonosne pomoći Izraelu… Zgroženi smo flagrantnim nepoštivanjem američkih zakona od strane administracije.”

Shelineova ostavka najčuveniji je odlazak iz State Departmenta otkako je Josh Paul, bivši direktor koji je nadzirao promet američkog oružja, dao ostavku na svoju dužnost samo nekoliko dana nakon što je počeo izraelski rat protiv Gaze.

“Tako sam ponosan na moju bivšu kolegicu dr. Annelle Sheline jer je treća američka službenicaa koja je javno podnijela ostavku zbog apsolutne katastrofe koja je stalna podrška Bidenove administracije izraelskim ratnim zločinima, bombardiranju i izgladnjivanju nedužnih civila u Gazi”, rekao je Paul u post na LinkedInu kao odgovor na vijest.

Osim toga, Tariq Habash, palestinski Amerikanac, podnio je ostavku na svoje političko mjesto u januaru u  američkom Ministarstvu obrazovanja.

Službenici State Departmenta koji se protive američkoj potpori Izraelu napisali su depeše protivljenja u kojima se Izrael optužuje da je počinio “ratne zločine”, a Bidena za “širenje dezinformacija” o ratu.

MEE je ranije izvijestio da je Bidenov stav o ratu također izazvao reakciju među zaposlenicima demokratskih zastupnika u Kongresu.

U februaru, Aaron Bushnell, 25-godišnji pripadnik američkih zračnih snaga, samospalio se ispred izraelske ambasade u Washingtonu dok je vikao “Oslobodite Palestinu”, u znak prosvjeda protiv politike Bidenove administracije prema Gazi. Kasnije je preminuo od zadobivenih ozljeda. 

Međutim, javna kritika unutar Bidenove administracije uglavnom je bila ograničena na mlade članove osoblja i niže rangirane dužnosnike. 

Sama Sheline rekla je da ima “puno ljudi [u State Departmentu] koji se ne bi složili s mojim gledištem.”

Veći izazov Bidenovoj podršci Izraelu pojavio se među ključnim članovima njegove izborne koalicije u državama koje se mijenjaju, kao što su arapski Amerikanci i naprednjaci u Michiganu i Pennsylvaniji, gdje su Biden i bivši predsjednik Donald Trump u tijesnim utrkama uoči izbora u studenom.