Home » Španjolski premijer: Španjolska će priznati državu Palestinu do jula
Svijet

Španjolski premijer: Španjolska će priznati državu Palestinu do jula

Španjolski premijer Pedro Sanchez

Španjolski premijer Pedro Sanchez kaže da će njegova zemlja priznati palestinsku državnost do jula, kažu izvještaji, nekoliko dana nakon što je objavio svoj plan na društvenim mrežama.

Sancheza su u utorak citirale državna novinska agencija EFE i novine El Pais i La Vanguardia .

objavi  na X mreži, premijer je rekao da će predložiti plan španjolskom parlamentu do kraja sadašnjeg zakonodavnog tijela – sredinom 2027.

“Moramo ozbiljno razmisliti o tome da to učinimo u prvoj polovici ove godine”, rekao je Sanchez.

Španjolski premijer je to izjavio u glavnom jordanskom gradu Ammanu, prvog dana posjeta Jordanu, Kataru i Saudijskoj Arabiji.

Sanchez je rekao kako vjeruje da će uskoro postojati “kritična masa” unutar Europske unije koja će potaknuti nekoliko država članica da zauzmu isti stav.

U izvješćima se navodi da je Sanchez, jedan od najglasnijih kritičara izraelske brutalne kampanje u Gazi, istaknuo tekuće rasprave o tom pitanju u Ujedinjenim narodima.

Španjolski čelnik dao je komentare u trenutku kada je Izrael pod sve većim međunarodnim pritiskom da zaustavi neprijateljstva u Gazi.

Od početka kampanje početkom oktobra, režim je ubio više od 32.800 Palestinaca i ranio gotovo 75.400 drugih.

Španjolska, Irska, Malta i Slovenija objavile su 22. februara zajedničku izjavu na marginama summita čelnika Europske unije u Bruxellesu koji su bili “spremni priznati Palestinu” čim se steknu uvjeti za uspostavu države.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu dugo je odbacivao palestinsku državnost. Od 1988. godine 139 od 193 države članice UN-a priznale su palestinsku državnost.