Home » Tijelo Pravnog fakulteta Harvarda označilo je izraelski rat protiv Gaze ‘genocidom’
Svijet

Tijelo Pravnog fakulteta Harvarda označilo je izraelski rat protiv Gaze ‘genocidom’

Joseph Prizioso/AFP

Studentska uprava Pravnog fakulteta Harvard označila je izraelski rat protiv Gaze genocidom, u otvorenom pismu u kojem zahtijeva da se američki univerzitet odvoji od Izraela.

“Studentska uprava Pravnog fakulteta Harvarda službeno poziva HMC da se u potpunosti odvoji od proizvođača oružja, firmi, akademskih programa, korporacija i svih drugih institucija koje pomažu tekuću nezakonitu okupaciju Palestine i genocid nad Palestincima,” izjavilo je studentska uprava u otvorenom pismu  objavljeno na web stranici Fakulteta.

Rezolucija je usvojena anonimnim glasovanjem s 12 prema četiri, uz tri suzdržana, ali je izazvala određeni udarac. Dvije članice studentske uprave, Regina De Nigris i Cameron Adkins, izjavile su da se izrazito ne slažu s odlukom u pismu ostavke, piše The Harvard Crimson.

Otvoreno pismo predstavlja historijski slučaj da se zaklada Harvard Management Company od 50 milijardi dolara odvoji od Izraela.

Napomenulo je da je 1986. Harvard proveo “selektivno oduzimanje” firmi koje su prodavale proizvode južnoafričkoj vojsci iz doba apartheida. Godine 1990. univerzitet se oslobodilo duhanskih dionica, navodeći svoju “želju da ne bude povezano s firmama koje se bave značajnom prodajom proizvoda koji stvaraju značajan i neopravdan rizik od štete”.

Pismo se nadovezuje na prethodne pozive Harvardu da se odvoji od Izraela, nakon što je Harvard Crimson 2020. izvijestio da je univerzitet imao gotovo 200 milijuna dolara ulaganja u firme na popisu UN-a koje su bile povezane s izraelskim naseljima, koja se prema međunarodnom pravu smatraju nezakonitima, u Palestini.

Godine 2019. Odbor za odgovornost dioničara Harvardskog zakladnog fonda objavio je “antigenocidnu politiku” koja poziva na veću transparentnost ulaganja u zemlje povezane s genocidom ili zločinima protiv čovječnosti.

“Od 1948. godine Palestinci su se suočavali s oduzimanjem imovine i etničkim čišćenjem, što se nedavno pokazalo kroz izraelsku genocidnu kampanju u Gazi u kojoj je ubijeno više od 30.000 Palestinaca”, rekli su autori Harvard Lawa, citirajući presudu Međunarodnog suda pravde Ujedinjenih naroda (ICJ) koja kaže bilo je “vjerojatno” da su izraelske akcije u Gazi bile genocid.

Pismo se nadovezuje na prethodni rad studenata Harvarda u zagovaranju u ime Palestine.

Ranije ove godine, studenti su podnijeli tužbu za građanska prava protiv institucije tvrdeći da nije pružila odgovarajuću podršku ili zaštitu studentima koji su suočeni sa uznemiravanjem zbog svog palestinskog, arapskog i muslimanskog identiteta ili podržavanja Palestine.

No, kao i druge institucije, škola je postala linija podjele za propalestinske i proizraelske glasove.

Početkom januara, Claudine Gay, bivša predsjednica Harvarda, podnijela je ostavku nakon kritika njezinog svjedočenja na kongresnom saslušanju gdje je odbila odgovoriti s “da” ili “ne” na pitanje je li pozivanje na genocid nad Židovima prekršilo kodeks Harvarda ponašanje o uznemiravanju.

Udruga židovskih studenata Pravnog fakulteta objavila je priopćenje, oštro se protiveći rezoluciji.

“Kao židovski čelnici, mi osuđujemo rezoluciju koja izdvaja jedinu židovsku državu – ova studentska uprava ne predstavlja nas niti mnoge od stotina koje predstavljamo”, piše, pozivajući se na činjenicu da pismo ne osuđuje Hamas za napad 7. oktobra na južni Izrael u kojem je ubijeno oko 1200 ljudi, a više od 200 talaca odvedeno je u Gazu.

Izrael je zauzvrat pokrenuo žestoki napad na opkoljenu enklavu u kojem je ubijeno više od 32.000 ljudi, uglavnom žena i djece.

MEE