Home » Studenti Yalea prijete štrajkom glađu zbog povezanosti sveučilišta s ratom u Gazi
Svijet

Studenti Yalea prijete štrajkom glađu zbog povezanosti sveučilišta s ratom u Gazi

Fotografija iz datoteke kampusa Sveučilišta Yale

Više od desetak studenata na Univerziteta Yale prijeti štrajkom glađu zbog povezanosti sjedišta studija s američkim proizvođačima oružja koji doprinose genocidnom ratu izraelskog režima u Pojasu Gaze koji je u toku.

Grupa je svoju odluku objavila u pismu predsjedniku univerziteta Peteru Saloveyu u ponedjeljak američka novinska stranica Mondoweiss.

“Mi ovdje na Univerzitetu Yale svjedočili smo ovom neprestanom genocidu iz udobnosti ne samo srca carstva koje financira vojno osvajanje i kolonizaciju Palestine, već i iz udaljenosti i sigurnosti koju pružaju ulaganja ovog Univerziteta koja profitiraju od ovoga masovno etničko čišćenje”, stoji u pismu.

Blizu 34.000 Palestinaca, većinom žena, djece i adolescenata, poginulo je od 7. oktobra, kada je izraelski režim pokrenuo rat kao odgovor na operaciju Oluja al-Aqsa pokreta otpora u Gazi.

Sjedinjene Države, najveći saveznik Izraela, pružaju neumornu političku, vojnu i obavještajnu potporu režimu od početka brutalnog vojnog napada.

“Naše postojanje na ovom Univerzitetu i u ovoj zemlji je definirano nekropolitikom. Naši životi ovdje postoje zbog ulaganja Yalea i američke vlade u smrt Palestinaca,” dodali su studenti.

Zahtijevali su da se univerzitet odvoji od svih firmi za proizvodnju oružja koje su pridonijele izraelskom napadu.

Prošle godine, stotine studenata Yalea održalo je prosvjed diljem kampusa u znak prosvjeda protiv sveopće potpore Washingtona genocidu.

Pro-palestinski studentski aktivizam značajno je porastao u SAD-u od pokretanja izraelskog rata koji je podupirao Washington.

Od tada su studenti sa Univerzitetaa Brown i Univerziteta Južne Floride pokrenuli slične štrajkove glađu.

Prošlog mjeseca, studentsko tijelo na Univerzitetu Columbia glasalo je za bojkot svih kompanija koje podržavaju aparthejd i genocidnu praksu izraelskog režima.

Sredinom novembra, više od 40 studentskih grupa na univerzitetu formiralo je koaliciju kako bi se zalagali za odvajanje sjedišta učenja od “izraelskog apartheida” i “izazvali naseljeničko-kolonijalno nasilje” koje Tel Aviv provodi uz potporu SAD-a i njegovih saveznika.