Home » Suze, radost i znak koji simbolizuje pobjedu: Izrael na slobodu pustio 39 Palestinaca
Svijet

Suze, radost i znak koji simbolizuje pobjedu: Izrael na slobodu pustio 39 Palestinaca

Nakon što su izraelski zarobljenici prebačeni na teritoriju Izraela, saopćeno je kako je 39 Palestinaca koji su se nalazili u izraelskim zatvorima pušteno na slobodu.

Prema pisanju izraelskih medija, 39 Palestinaca stiglo je na kontrolni punkt Beitunia nakon puštanja iz zatvora te će nakon detaljnih provjera biti pušteni na teritoriju Zapadne obale.”Većina od 150 Palestinaca koji su oslobođeni u okviru sporazuma su administrativni pritvorenici koji nisu optuženi, ali neki od njih se sumnjiče za izvođenje napada na izraelske civile i snage sigurnosti”, piše Times of Israel.

Nakon što pređu granicu, Palestinci će biti upućeni prema Ramalli gdje će ih dočekati porodice kao i palestinski zvaničnici.

Podsjetimo, u okviru prve faze dogovora između Hamasa i Izraela postignut je sporazum o tome da Hamasa pusti 13 Izraelaca, dok će Izrael zauzvrat na slobodu pustiti 39 Palestinaca. U poslijepodnevnim satima 13 Izraelaca u pratnji izraelskih sigurnosnih agencija uspješno je prebačeno na teritoriju Izraela.