Home » Tužitelji: Izraelski predsjednik pogođen kaznenom prijavom u Švicarskoj
Svijet

Tužitelji: Izraelski predsjednik pogođen kaznenom prijavom u Švicarskoj

AFP

Izraelski predsjednik Isaac Herzog na meti je kaznene prijave tokom posjeta Švicarskoj, rekli su švicarski tužitelji u petak, u jeku optužbi za zločine protiv čovječnosti tokom rata u Gazi.

Savezno tužiteljstvo (BA) potvrdilo je da je primilo kaznenu prijavu protiv izraelskog predsjednika, koji je u četvrtak bio na godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu na kojem se raspravljalo o ratu u Gazi.

“Kaznene prijave sada će biti ispitane u skladu s uobičajenom procedurom”, rekla je BA u priopćenju, dodajući da je u kontaktu s ministarstvom vanjskih poslova “kako bi se ispitalo pitanje imuniteta dotične osobe”.
Nije navedeno o kojim je pritužbama riječ, niti ko ih je podnio.

WEF je za Arab News potvrdio da ih švicarske vlasti nisu kontaktirale u vezi s pritužbom protiv izraelskog predsjednika.

Ali izjava koju su navodno izdali ljudi koji stoje iza tužbe, pod naslovom “Pravni postupci protiv zločina protiv čovječnosti” i koju je dobio AFP, kaže da je nekoliko neimenovanih osoba podnijelo optužnice saveznim tužiteljima i kantonalnim vlastima u Baselu, Bernu i Zürichu.

U priopćenju se navodi da tužitelji traže kazneni progon usporedno sa slučajem koji je pred UN-ovim Međunarodnim sudom pravde iznijela Južna Afrika, a koji optužuje Izrael za genocid u njegovoj ofenzivi u Gazi.
Govoreći o pitanju imuniteta, u izjavi se sugerira da bi on mogao biti ukinut “u određenim okolnostima”, uključujući slučajeve navodnih zločina protiv čovječnosti, dodajući da su “ti uvjeti ispunjeni u ovom slučaju”.

Južnoafrička Republika ovog je mjeseca pokrenula hitan slučaj pred ICJ-om u Haagu, tvrdeći da je Izrael prekršio UN-ovu Konvenciju o genocidu iz 1948. godine.
Južnoafrička Republika zahtijevala je od sudaca da nalože Izraelu da zaustavi svoju ofenzivu na palestinskom teritoriju. Izrael je osudio slučaj kao “iskrivljen”.

Borbe su opustošile Pojas Gaze od Hamasovih napada na Izrael 7. oktobra koji su rezultirali smrću oko 1.140 ljudi, većinom civila, navodi AFP na temelju službenih podataka.
Izrael je odgovorio nemilosrdnom ofenzivom u kojoj je ubijeno najmanje 24.762 Palestinca, od kojih su oko 70 posto žene, djeca i adolescenti, prema ministarstvu zdravstva Gaze kojim upravlja Hamas.

Herzog je na forumu u Davosu rekao da je Izrael pokrenuo svoju kampanju u “samoobrani” i ponovno osudio slučaj Južne Afrike kao “nečuven”.
“Oni (Južna Afrika) u osnovi podržavaju zločine i barbarstvo koje smo vidjeli 7. oktobra”, rekao je, dodajući da je Izrael zabrinut zbog razaranja u Gazi.

“Mi brinemo. Za nas je bolno što naši susjedi toliko pate”, rekao je.
“Ali kako se drugačije možemo obraniti ako su se naši neprijatelji odlučili ukopati u infrastrukturu terora nevjerojatne veličine i opsega?”  rekao je.