Home » UN: Izraelci zlostavljaju zatvorenike u Gazi
Svijet

UN: Izraelci zlostavljaju zatvorenike u Gazi

Ali Jadallah - Anadolu Agency

UN-ov zvaničnik za ljudska prava optužio je Izrael da zlostavlja palestinske zatvorenike u Pojasu Gaze, rekavši da je upoznao ljude koji su mu rekli da su ih držali sedmicama, tukli i vezivali im oči, a neke su pustili na slobodu samo u pelenama.

Ajith Sunghay, zvaničnik UN-a za ljudska prava u Pojasu Gaze, rekao je novinarima da se ne zna koliko je tačno Izrael zatočio Palestinaca od početka vojne operacije u Pojasu Gaze nakon Hamasova napada 7. oktobra na Izrael, ali je rekao da je riječ o hiljadama.

– To su ljudi koje su izraelske snage sigurnosti držale zatvorenim na nepoznatnim lokacijama 30 do 55 dana, rekao je Sunghay novinarima u Ženevi putem video veze iz Pojasa Gaze.

Rekao je da je upravo upoznao oslobođene zatvorenike u opkoljenoj enklavi. “Ima izvještaj o muškarcima koji su bili pušteni, ali samo u pelenama, bez odgovarajuće odjeće na ovom hladnom vremenu”, rekao je.

Izraelska vojska i vlada nisu bili dostupni za komentar. Ured glasnogovornika izraelske vojske prije je rekao da izraelske snage postupaju sa zatočenicima u skladu s međunarodnim pravom te da oni često moraju predati odjeću kako bi se provjerilo nose li oružje ili eksplozive.