Home » U S. Arabiji iz udžbenika uklonjeni ajeti Kur'ana, vlasti smatraju neke kur'anske ajete antisemitski
Svijet

U S. Arabiji iz udžbenika uklonjeni ajeti Kur'ana, vlasti smatraju neke kur'anske ajete antisemitski

Vođa pokreta Ansarallah, Abdul Malik Al-Houthi, optužio je saudijske vlasti da su uklonile određene kur'anske ajete iz školskog programa kako bi umirili cioniste.

U govoru u subotu, Al-Houthi je rekao da su Saudijci izostavili kur'anske ajete iz udžbenika, posebno ajete koji govore o zločinima koje su počinili Židovi ili njihovoj neposlušnosti Bogu, tvrdeći da su cenzurirani.

Sugerirao je da je ova akcija u skladu sa strategijom Rijada za normalizaciju odnosa s Izraelom, slijedeći korake UAE.

Potonji, dodao je Al-Houthi, pozitivno prikazuje cioniste u obrazovnim materijalima kako bi potaknuo generaciju koja je prijateljska prema okupacijskoj državi.

Vijest o brisanju  kur'anskih ajeta u kraljevstvu iz udžbenika, koje kritičari smatraju “antisemitskim”, nije nova. Godine 2021. Institut za praćenje mira i kulturne tolerancije u školskom obrazovanju (IMPACT-se), grupa sa sjedištem u Izraelu koja prati školske programe, pozdravila je slične izmjene i dopune. U to vrijeme, izvršni direktor grupe, Marcus Sheff, rekao je da su promjene “prilično zapanjujuće”.

Sljedeće godine, organizacija je u izvješću rekla da je “antisemitizam” u velikoj mjeri eliminiran iz saudijskih školskih udžbenika.