Home » Učesnici maratona mira iz Goražda stigli u Potočare: Nikada ne zaboraviti genocid u Srebrenici
BiH

Učesnici maratona mira iz Goražda stigli u Potočare: Nikada ne zaboraviti genocid u Srebrenici

Foto: Bedrudin Brljavac/AA

Učesnici devetog maratona mira Goražde – Žepa – Srebrenica stigli su u Potočare kako bi odali počast žrtvama genocida počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici, javlja Anadolu.

Maratonci su 9. jula iz kompleksa “Memorijalne šume 8.372”, kojom Goražde trajno čuva sjećanje na genocid u Srebrenici, u jutarnjim satima krenuli prema Potočarima.

Osam učesnika maratona prešli su put dužine 180 kilometara, da bi danas u poslijepodnevnim satima stigli u Memorijalni centar Srebrenica – Potočari.

Atletski klub Goražde na ovaj način godinama simbolično povezuje tri nekadašnje zaštićene zone UN-a, koje su dijelile sličnu sudbinu, a maraton je već odavno dio zvaničnog programa obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici gdje su položili cvijeće i odali počast žrtvama genocida.

Maratonci su poručili da na ovaj način žele dati doprinos da se nikada ne zaboravi genocid u Srebrenici i da cijeli svijet izvuče pouku iz ove planetarne tragedije.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari 11. jula ove godine biće ukopani posmrtni ostaci još 14 žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici.